Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 875 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Goede effecten van bariatrische chirurgie

We zien bariatrische chirurgie vaak als ‘laatste redmiddel’ om af te vallen. Deze ingreep heeft echter niet alleen een goed effect op het lichaamsgewicht, maar ook op comorbiditeit (waaronder diabetes) en op functioneren. Dat blijkt uit Brits onderzoek. Deze gunstige effecten zijn er in elk geval op korte termijn, maar zijn op langere termijn nog niet helemaal duidelijk.

Aandacht voor kwetsbare ouderen thuis

Goede zorg voor kwetsbare ouderen in hun eigen vertrouwde omgeving. Dat klinkt als een utopie, maar in Zuid-Kennemerland laten hulpverleners zien dat het mogelijk is. In 2016 zijn ze er gestart met Wijkgerichte Zorg, een project waarin huisartsen en thuiszorgorganisaties nauw samenwerken om kwetsbare ouderen de juiste aandacht en zorg te geven. Het project is volop in ontwikkeling en werkt zonder wachtlijst.

Onderzoek en bewijskracht

Iedere praktijkondersteuner wordt weleens geconfronteerd met een vraag in een patiëntencontact waarop zij het antwoord niet weet. Evidence-based medicine leert ons dat zij dan op zoek moet gaan naar zo sterk mogelijk actueel bewijs. Als je naar onderzoek gaat zoeken, welk type bewijs heb je dan nodig bij welke vraag?

NHG-Standaard Chronische Nierschade

De NHG-Standaarden geven richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van veel aandoeningen die in de huisartsenpraktijk voorkomen. Het gaat daarbij om een bundeling van wetenschappelijk onderbouwde adviezen om de kwaliteit van het medisch handelen te verbeteren. In deze rubriek bespreken wij kort een standaard waarmee praktijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners te maken kunnen krijgen.

Palliatieve zorg is intensive care-zorg

We staan te weinig stil bij de dood, vindt Sander de Hosson. Als longarts heeft hij veel met de dood te maken: 85 procent van de longkankerpatiënten overlijdt. Nooit zegt hij ‘het valt wel mee’, want dat doet het meestal helemaal niet. Zijn boek Slotcouplet getuigt van zijn missie voor goede, palliatieve zorg en voor meer menselijkheid rond stervenden.

Help me!

De dochter laat ons het briefje lezen met de noodkreet van haar vader. Hij is in paniek en zij vraagt om kalmeringstabletten voor hem: meneer Veen, 87 jaar, alleenwonend.

Weet je dit? (Kennisquiz: Chronische nierschade)

Test je kennis over allerlei onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over Chronische nierschade

Streefdoelen formuleren is maatwerk

We schreven er al eerder over: de ziektelastmeter COPD als hulpmiddel om een persoonsgericht zorgplan op te stellen. Een belangrijk onderdeel van het zorgplan is het persoonlijk streefdoel, een vorm van zelfmanagement. Uit onderzoek blijkt dat de manier waarop het streefdoel wordt opgesteld invloed heeft op de kans dat het gewenste doel daadwerkelijk wordt bereikt. Een streefdoel formuleren is daarom maatwerk.

Andere invulling kernwaarden van de huisartsenzorg

Op dit moment buigen diverse huisartsenorganisaties zich over de toekomstige invulling van de kernwaarden en kerntaken van de huisartsenzorg. Gaat de huisartsenzorg op de schop en verandert daarmee ook de zorg door de praktijkondersteuner? Begin 2019 is er meer zicht op de antwoorden. Dan zijn de resultaten bekend van de denksessies.

Uit een andere cultuur

Een praktijkondersteuner of -verpleegkundige moet niet alleen over medische vaardigheden beschikken. Ook communicatie- en andere persoonlijke vaardigheden zijn essentieel in het vak. In deze serie vertelt psycholoog Pieternel Dijkstra over deze belangrijke vaardigheden. Dit deel gaat over patiënten uit een andere cultuur en hun familieleden.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie