Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 875 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Nazorg bij kanker in de praktijk Online Kanker Nazorg Wijzer

Nazorg bij kanker vindt steeds vaker plaats in de huisartsenpraktijk. Structurele en proactieve kankernazorg ontbreekt echter vaak nog. De gratis online Kanker Nazorg Wijzer kan daarbij mogelijk uitkomst bieden. Daarnaast vergt goede nazorg bij kanker de nodige randvoorwaarden (zoals scholing en agendasetting). Dat zijn de conclusies van een onderzoek onder huisartsen en poh's.

Praten over seks

Vragen over seksuele activiteit worden vaak terloops gesteld of op de valreep, aan het einde van een consult. Dit artikel biedt daarvoor praktische adviezen en tips.

Een gewichtige beslissing

Op mijn spreekuur zie ik regelmatig patiënten die bariatrische chirurgie hebben ondergaan of daarover nadenken. Patiënten twijfelen hier vaak over. Moeten ze dit punt ter sprake brengen en ze de vervolgstap naar een behandelcentrum zetten? Na de behandeling hebben patiënten nauwelijks spijt. Zij hebben vaak het gevoel beter in het leven te staan, met een grote gezondheidswinst.

Bariatrische chirurgie en de rol van de poh postoperatief

Het aantal bariatrische ingrepen in Nederland stijgt. In 2017 zijn er meer dan 12.000 maagverkleinende operaties uitgevoerd. Praktijkondersteuners krijgen in de spreekkamer te maken met de gevolgen daarvan op comorbiditeit, met bijhorende medicatieaanpassingen, en met beperkingen in de keuze van medicatie of eventuele vitaminedeficiënties. Dit artikel biedt achtergrondinformatie over de postoperatieve fase en praktische handvatten.

Journaal

Journaals zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

Vakantie

De vakantieperiode is aangebroken. Veel mensen gaan er een paar weken tussenuit. Even loskomen van de hectiek van alledag, de druk van een volle agenda en patiënten die soms op het laatste moment nog van alles van jou willen. Vakantie heeft voor mij een dubbel gevoel: het betekent vrij zijn van het werk, maar geeft vaak ook extra werkdruk.

Focus op verandering van gedrag

Dit boekje is behalve voor voedingsdeskundigen en diëtisten zeker ook aanbevelenswaardig voor praktijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners. Het zou evenmin misstaan als niet-verplichte literatuur in de poh/pvh-opleiding.

Effectieve samenwerking zorg en welzijn

Het boek is bestemd voor eerstelijnszorgverleners (denk aan huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, psychologen), welzijnsmedewerkers en vertegenwoordigers van de gemeente.

Snurken en OSAS

Patiënten met chronische aandoeningen komen geregeld op het spreekuur. Bij sommige chronische aandoeningen is er een hoger risico op het obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS). Bij vermoeden van OSAS is verder onderzoek en behandeling noodzakelijk. Bij welke patiënten moet je aan OSAS denken? Hoe ga je dan te werk? Dit artikel biedt achtergrondinformatie over de aandoening en over de mogelijke behandeling.

Diabetes aan het eind van het leven

Als een patiënt met diabetes een maligniteit krijgt of zijn leven wordt beperkt door bijvoorbeeld nierfalen, hartfalen, COPD of ernstige dementie verschuift het behandeldoel. Dan staat niet meer de optimale instelling van bloeddruk, glucose en lipiden centraal, maar het vermijden van ontregelingen zoals hypo- en hyperglykemie. Dit geldt zowel voor patiënten met diabetes type 1 als diabetes type 2.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie