In 1995 al verscheen een LHV-nota met als titel ‘De wereld verandert en de huisarts verandert mee’. De nota beschreef de situatie van de huisartsenzorg van dat moment, maar keek ook naar de toekomst. Wat stond de huisartsenzorg te wachten en hoe kon daaraan worden voldaan? De behoefte aan meer en ander opgeleid ondersteunend personeel werd onderzocht. Eind jaren ‘90 deed de POH haar intrede in de huisartsenpraktijk.
In oktober 2012 verscheen een boekje van het NIVEL: ‘Praktijkondersteuners in de huisartspraktijk (POH’s), klaar voor de toekomst?’. Deze publicatie vormt de aanleiding tot het schrijven van een serie artikelen over de ontwikkelingen van de POH. Over het ontstaan van de functie, de taken en taakdelegatie, de competenties en opleidingen van de POH en tot slot het patiëntenoordeel. In dit nummer vind je het eerste deel van de hand van Aukje van Beek.
In de Toekomstvisie huisartsenzorg 2022 van NHG en LHV gaat het ook over verandering. Over het anticiperen op demografische, maatschappelijke en economische verschuivingen. Over de inzet van technologische mogelijkheden en het creëren van een meer flexibel en breder aanbod. Dit heeft consequenties voor onze eigen organisatie binnen de praktijk, maar ook voor de samenwerking met zorgverleners daarbuiten. Lokaal en regionaal. En niet alleen wij reorganiseren, ook andere zorgaanbieders bewegen zich richting een meer toekomstbestendige organisatie. Een veranderende werkplek in een veranderende omgeving en een veranderd tijdsbeeld.
Keihard of boterzacht
Inhoudelijk verandert onze zorg ook. Nieuwe onderzoeksresultaten en voortschrijdend inzicht vinden hun weg naar aangepaste standaarden. Waar voorheen een keiharde indicatie voor iets leek te bestaan, kan deze later soms boterzacht blijken.
Binnen de diabeteszorg lijken de veranderingen het meest merkbaar. Niet zo gek als je bedenkt welke vormen deze ‘epidemie’ aanneemt en hoe complex de situatie kan zijn van de ouder wordende mens met diabetes. In het vorige nummer konden we al lezen over de zin en onzin van een scherpe instelling van de bloedsuiker bij diabetes. Bas Houweling vervolgt deze diabetesserie met een artikel over nieuwe behandelmogelijkheden in de diabeteszorg.
Maar ook de zorg aan mensen met COPD is in beweging. De zorgstandaard is geïntroduceerd en staat voor een verandering doordat inhoud en organisatie van zorg aan elkaar zijn gekoppeld. De rol van de fysiotherapeut wordt daarin expliciet beschreven en in het artikel van Cor Zagers kun je lezen wat dit kan inhouden.
Scherp
Veranderingen kunnen onrust geven, maar houden ons ook scherp. Het maakt dat we ons continu moeten blijven scholen en onze kennis moeten toetsen aan de gangbare richtlijnen en adviezen.
Wat merk jij van veranderingen in de spreekkamer? Wat betekent het voor jou persoonlijk? En hoe reageert de patiënt? Wat vind je een verbetering of juist niet? Zie je mogelijkheden of zaken die aan verandering toe zijn? Mail naar tpo@nhg.org en deel je mening en ervaringen met ons.
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 2
Literatuurverwijzingen: