Adviseer je patiënten wel eens om niet te veel koffie te drinken? Te veel koffie kan immers de bloeddruk verhogen en dat geeft weer kans op atriumfibrilleren. Als je de resultaten van Zweeds onderzoek mag geloven is dat advies niet terecht.
Sommige vormen van hartritmestoornissen, zoals atriumfibrilleren, kunnen tot een hartaanval of andere vormen van hartfalen leiden. Koffie werd in het verleden met atriumfibrilleren in verband gebracht, omdat het drinken van veel koffie de bloeddruk kan verhogen.
Zweedse wetenschappers vonden bewijs voor het tegendeel. Ze onderzochten de relatie tussen koffieconsumptie en atriumfibrilleren door gegevens uit onderzoeken uit 1997 te gebruiken waarin meer dan 70.000 mensen werden bevraagd naar hun koffieconsumptie. Het ging om respectievelijk 41.881 mannen en 34.594 vrouwen uit 2 cohortonderzoeken. Twaalf jaar later werd met behulp van ziekenhuisgegevens bekeken hoeveel mensen atriumfibrilleren hadden gekregen. Dat waren 4.311 mannen en 2.730 vrouwen. Wat bleek? Mensen die veel koffie dronken in 1997 hadden later niet vaker atriumfibrilleren.
Ook vergeleken de onderzoekers deze gegevens nog met die van 4 eerdere Zweedse en Amerikaanse onderzoeken. In totaal onderzochten ze meer dan 248.910 personen en ze vonden geen verband tussen koffiedrinken en atriumfibrilleren.
Sietsche van Gunst
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 6
Literatuurverwijzingen: