Dit blijkt uit de Goningse PREVENDstudie waarin ruim 8500 mensen nu al langer dan 15 jaar worden gevolgd. In het onderzoek is naar het directe effect van zout op het hart gekeken. Als de bloeddruk of het bloedvolume stijgt, leidt dat tot grotere belasting van het hart. Hartcellen gaan dan stoffen produceren om de balans weer te herstellen. Een van deze stoffen is NT-probBNP. Wanneer deze stof verhoogd is in het bloed, blijkt er een duidelijk verband te zijn tussen de zoutinname en het risico op een hartaanval. De onderzoekers maten de hoeveelheid zout in de 24-uurs urine van de deelnemers, daarnaast werden vragenlijsten over de voeding ingevuld.
Zout is een smaakmaker en wordt aan veel producten toegevoegd; in de (kant-en-klare) producten die we kopen zit 75% van het zout dat we binnenkrijgen. Alles wat daarnaast wordt toegevoegd, verhoogt het gezondheidsrisico nog meer.
Annette van Vliet
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 3
Literatuurverwijzingen: