In ons werk hebben we ook te maken met risico’s. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. In een eerder verschenen TPO besteedden we aandacht aan het melden van fouten in de huisartsenpraktijk. Maar hoe zit het nou eigenlijk juridisch met onze bevoegdheden? Wat houdt de wet BIG in en wat zijn voorbehouden handelingen? Maakt bekwaam inderdaad bevoegd, zoals vaak wordt gezegd? Is dit anders voor een BIG-geregistreerde praktijkondersteuner dan voor een niet BIG-geregistreerde praktijkondersteuner? In het artikel van Yvonne Buijs kun je hier meer over lezen.
Snel advies
Aan de hand van praktijkvoorbeelden komen de begrippen ‘voorbehouden en risicovolle handelingen’ aan de orde. Juist in een huisartsenpraktijk waar we de patiënten goed kennen en de zorg laagdrempelig is, kunnen medische adviezen snel gegeven zijn. Patiënten die je bij de balie even aanschieten voor een snel advies omdat de bloedsuikers toch nog hoog blijven. Of de vitamine B12-injectie die je op verzoek van een patiënt die toevallig op je spreekuur is geeft, terwijl de huisarts afwezig is voor een spoedgeval. Het vastleggen van afspraken is belangrijk: de huisarts blijft immers eindverantwoordelijk voor het verlenen van verantwoorde zorg. Dit is een voortdurend punt van aandacht, het takenpakket van de praktijkondersteuner blijft zich immers nog steeds uitbreiden.
Bevoegdheden
De wet BIG geeft duidelijkheid over de bevoegdheden van een zorgverlener. Deze zijn weer heel anders voor de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ongeveer vier jaar geleden werd deze functie geïntroduceerd in de huisartsenpraktijk. Vraagverheldering, signalering en kortdurende interventies zijn belangrijke taken van de praktijkondersteuner-ggz. Behandeling is geen hoofdtaak; vaak wordt de patiënt alsnog doorverwezen naar maatschappelijk werk of een eerstelijnspsycholoog. Om meer informatie te krijgen over de ggz-patiënten en hun problemen en de taken die de praktijkondersteuner-ggz uitvoert, is in Groningen een onderzoek onder 19 praktijkondersteuners-ggz uitgevoerd. Je leest hier meer over in het artikel “Praktijkondersteuner-ggz maakt verwachting waar”. De resultaten lijken positief: de praktijkondersteuner kan de patiënt helpen met het verhelderen van zijn probleem, om te komen tot een juiste behandeling of doorverwijzing. Genoeg om te lezen dus. Lekker binnen bij de kachel, of onderweg naar het werk in de trein. Te midden van alle drukte in de praktijk overdag is het ook goed om tijd voor jezelf te nemen. Om problemen achter je te laten en met dit winterse zonnetje lekker naar buiten te gaan en de schaatsen aan te binden. De risico’s van vallen en slecht ijs nemen we dan maar even voor lief! Overigens is de kans groot dat bij het verschijnen van deze TPO de voorjaarszon alweer schijnt en alle ijs gesmolten is, maar dan zijn er vast weer andere risico’s…
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 2
Literatuurverwijzingen: