Een kwart van de diabetespatiënten heeft depressieve symptomen, 41% heeft een mogelijke angststoornis en de helft heeft vreetbuien. Ierse onderzoekers stuurden een vragenlijst naar 346 diabetespatiënten in 4 huisartsenpraktijken en naar 266 patiënten in twee poliklinieken in Belfast. Ze gebruikten 3 gevalideerde vragenlijsten: de Hospital anxiety and depression scale (HADS), de Binge eating scale (BES) en de Problem areas in diabetes scale (PAIDS). Verder vroegen ze de patiënten of ze over hun problemen wilden praten.
Uit de huisartsenpraktijken reageerde maar 24% van de patiënten, en van de polikliniekpatiënten stuurde 82% de vragenlijst terug. Zowel patiënten met type 1 als type 2 waren in het onderzoek opgenomen; de leeftijd varieerde van 16 tot 91 jaar.
De onderzoekers vonden niet alleen hoge prevalenties van psychische problemen bij de 300 ingesloten patiënten, maar ze vonden ook significante relaties tussen die problemen en de wens van patiënten om daar met hun hulpverleners over te praten. Diabetespatiënten lijken dus de invloed van hun aandoening op hun psychische gezondheid te onderkennen. Dat maakt het makkelijker om een gesprek over problemen aan te gaan. Je moet als ondersteuner alleen even durven. (JZ)
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2006, nummer 2
Literatuurverwijzingen: