Mensen tussen 40 en 70 jaar kunnen op de website van het Longfonds (voorheen Astma Fonds) aan de hand van 10 vragen zien hoe hoog hun risico is op COPD. Ruim een kwart miljoen Nederlanders heeft inmiddels de COPD risicotest ingevuld, waarvan ongeveer een kwart een hoog risico op COPD bleek te hebben en het advies kreeg naar de huisarts te gaan. De vragen uit de risicotest gaan over leeftijd, rookgedrag, kortademigheid en hoesten en geven een goede indicatie van het risico op COPD. Deze test maakt nu onderdeel uit van het PreventieConsult COPD.
Onderzoek door de Universiteit Maastricht bij 11 huisartsenpraktijken toont aan dat het loont om vroege opsporing via de COPD risicotest toe te passen. Van de gehele Nederlandse bevolking hebben ongeveer 320.000 mensen de diagnose COPD. Er zijn gemiddeld 46 mensen met COPD per huisartsenpraktijk. Daarnaast zijn er in Nederland nog zo’n 300.000 mensen die niet weten dat ze COPD hebben. Met de COPD risicotest van het Longfonds komen er per huisartsenpraktijk circa 9 mensen met COPD bij. Dat betekent een stijging van het aantal COPD-patiënten van 19%.
Financiering is natuurlijk een belangrijke randvoorwaarde voor de organisatie en uitvoering van het PreventieConsult. Daarover moet overeenstemming worden bereikt met de zorgverzekeraar. Als dat is gelukt, kan er gestart worden met het PreventieConsult COPD. Het NHG heeft ondersteunende materialen beschikbaar gesteld, te downloaden op www.nhg.org/preventieconsultcopd. In de NHG-PraktijkWijzer PreventieConsult COPD staan verschillende mogelijkheden beschreven om het PreventieConsult COPD te organiseren.
Sietsche van Gunst
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 1
Literatuurverwijzingen: