Doelgroep Zoals de ondertitel al aangeeft is dit boek geschreven voor familie, vrienden en verzorgenden van dementerenden. In de inleiding wordt dit nog verder gespecificeerd naar mantelzorgers, professionele zorgverleners en andere geïnteresseerden die omgaan met iemand met dementie.
Samenvatting Het boek beschrijft 98 tips in de omgang met dementie. De tips zijn onderverdeeld in 6 hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk wordt beschreven wat dementie is. Hoofdstuk 2 en 3 gaan over de omgang met gedragsverandering, en aanpassingen in de leefomgeving. Hoofdstuk 4 beschrijft de mogelijkheid van activiteiten die met de dementerende gedaan kunnen worden. Hoofdstuk 5 gaat over de mantelzorger: hoe bewaakt deze zijn grenzen? Het laatste hoofdstuk beschrijft tips voor als het thuis niet meer gaat. Het boek wordt afgesloten met hoofdstuk 7 met een overzicht van organisaties, interessante boeken, websites en dvd’s.
Oordeel Wat mij als eerste opviel bij het in handen krijgen van het boek is de lay-out. Het boek heeft een frisse uitstraling en bevat erg veel foto’s en kleur. De tips zijn kort en bondig omschreven en worden steeds afgesloten met een voorbeeld uit de praktijk; het boek leest dan ook gemakkelijk weg. Het boek is zeer volledig, dusdanig zelfs dat ik mij afvraag of alle tips even bruikbaar zijn. Bij dementie is vaak sprake van het weigeren van zorg; met name de tips over aanpassingen in de leefomgeving zullen lang niet altijd gebruikt kunnen worden. Desondanks lijkt het mij een zeer geschikt boek voor de mantelzorger die meer over dementie wil weten, en een musthave voor degenen die in de dagelijkse praktijk met dementerenden werken.
Waardering ***
* zeer matig boek
** matig boek
*** aardig boek
**** goed boek
***** topper!
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 6
Literatuurverwijzingen: