Hoe vaak wordt de praktijkondersteuner geconfronteerd met bovenstaande zaken? Patiënten met diabetes mellitus type 2 hebben veel vaker OSAS dan de doorsnee patiënt en bijzondere aandacht voor dit probleem is gewenst bij diabetespatiënten die klagen dat zij niet functioneren overdag of slaperig zijn. Vaak wordt gedacht dat dit iets met de suiker te maken heeft of voorkomt in het kader van een depressie. OSAS is echter beslist een van die oorzaken die bij deze klachten serieus moet worden overwogen, al was het maar omdat een groot deel van deze populatie veel te zwaar is. Waarom diabetes type 2 een aparte risicofactor is voor OSAS is niet precies bekend, maar mogelijk dat disfunctie van het autonome zenuwstelsel hierbij een rol speelt. Kortom: mis het niet, want het heeft gezondheidsconsequenties en invloed op de kwaliteit van leven.
‘Genezen’ diabetes
Marc Huls, ondergetekende en Maril Boesten publiceerden een paar jaar geleden in Huisarts & Wetenschap een artikel dat de consequenties van ‘genezen’ diabetes type 2 besprak. Dit was vooral naar aanleiding van vragen van zorggroepen over hoe men hiermee moest omgaan in het kader van de honorering van ketenzorg. De auteurs spreken liever niet over ‘genezen diabetes’, maar over ‘diabetes in remissie’ en geven richtlijnen over hoe wij kunnen omgaan met patiënten die bijvoorbeeld na bariatrische chirurgie in remissie zijn geraakt. Deze richtlijn is een gemist thema in de laatste NHG-Standaard Diabetes, dus mis dit ook niet.
Risico op hart- en vaatziekte
De verwantschap tussen diabetes en reuma is dat ze beide het endotheel van onze bloedvaten beschadigen door het aanmaken van ontstekingsfactoren. Een andere overeenkomst is dat zij het risico op hart- en vaatziekte een veelvoud verhogen. Nurmohamed stelt dan ook terecht vast dat deze patiënten ‘recht’ hebben op begeleiding als CVRM-patiënt, net als diabetespatiënten. De NHG-Standaard CVRM rekent reumatoïde artritis onder de groep van patiënten die in de ketenzorg vallen, maar zorggroepen gaan hier verschillend mee om en het is onduidelijk waar de bemoeienis van huisarts en reumatoloog ophoudt. Mogelijk vallen veel reumapatiënten zo tussen wal en schip. Ook voor dit artikel geldt dat je dit zeker niet mag missen.
Voor je ligt weer een nieuw nummer van het Tijdschrift voor praktijkondersteuning dat je toeschreeuwt: mis mij niet! Veel leesplezier.
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 5
Literatuurverwijzingen: