Doelgroep Dit boek richt zich op de leek, de oudere die geïnteresseerd is in medicijngebruik, misschien omdat hij voor de keuze staat of hij een bepaald medicijn gaat gebruiken of niet.
Daarnaast is dit boek bruikbaar voor de professional die zorg verleent aan ouderen.
Inhoud Het grootste deel van de informatie, zoals ook aangegeven in het boek, komt uit het Farmacotherapeutisch Kompas. Die bron is ook te herkennen in de opbouw van de hoofdstukken. De professionele zorgverlener zal specifieke informatie over medicatie dus eerder in het Farmacotherapeutisch Kompas zoeken.
Na een algemene inleiding en uitleg over doel en functie van het boek gaat Van Ingen Schenau verder met de uitwerking van medicijngroepen. Per groep benoemt hij de toepassingsgebieden en de eventueel historische ontwikkeling van de medicatiegroep. Vervolgens verdeelt hij deze groepen in subgroepen medicijnen met een specifiek werkingsmechanisme.
De auteur beschrijft de medicatiegroepen – na een inleidend stukje over historie en ontwikkeling – aan de hand van ziektebeelden en toepassingsgebieden. Vervolgens beschrijft hij werking, bijwerkingen en contra-indicaties, interacties, dosering en gebruik. Hij staat ook stil bij eventueel aanbevolen laboratoriumcontroles, specifieke informatie voor senioren, en stop- en startcriteria. In het algemeen leest de tekst prettig.
Oordeel Dit is een informatieboek en eventueel naslagwerk voor senioren die geïnteresseerd zijn in de werking van medicijnen. Zij kunnen zich hiermee een beeld vormen van de mogelijke keuzes en afwegingen die daarbij van belang zijn. Dat kan helpen om mee te denken met de arts die voorschrijft. De beschrijving van de werking van het medicijn gaat soms wel ver in de technische details, waarbij ik me afvraag of dit voor de lezer nog wel interessant is.
Door de indeling in groepen en subgroepen worden soms de werkingsmechanismen verschillende keren opnieuw beschreven, wat begrijpelijk is voor een naslagwerk maar niet prettig dóórleest. Verder viel me in het hoofdstuk over bloedsuikerverlagende middelen op dat informatie soms niet volgens de huidige NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 is.
Voor de praktijkondersteuner is dit boek geen aanrader. Het Farmacotherapeutisch Kompas is voor ons overzichtelijker. De toegevoegde waarde van de specifieke informatie voor senioren zou wat mij betreft in een klein hoofdstuk aan het Farmacotherapeutisch Kompas kunnen worden toegevoegd. In grote lijnen is ons wel duidelijk dat dosering van veel medicatie bij het stijgen van de leeftijd opnieuw kritisch bekeken moet worden. De meesten van ons en ook de voorschrijvend artsen zijn zich daar wel van bewust.
Inge Rijke
Waardering **
* zeer matig
** matig
*** aardig
**** goed
***** topper!
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2016, nummer 3
Literatuurverwijzingen: