TvPO nr. 6,

    In dit themanummer over cultuursensitief werken lees je onder andere over tips voor het omgaan met anderstaligheid of laaggeletterdheid in de spreekkamer, het bespreken van seksuele gezondheid, voedselgewoonten in verschillende culturen en het werken als intercultureel poh-ggz. Daarnaast ook interessante artikelen over pijn, de overgang en alcoholgebruik.

    TEST JE KENNIS

    Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over pijn.

    Column: Hele mens

    Steeds vaker denk ik dat gerenommeerde psychiaters die al jaren roepen dat de DSM-5 de deur uit moet, maar eens hun zin moeten krijgen. Ik stem vóór.

    Eric de Vaal: Sport en zorg bij elkaar brengen

    Een beweegmakelaar zorgt ervoor dat mensen letterlijk en figuurlijk in beweging komen. Ik ga op zoek naar een sport- en beweegaanbod.

    Voorwoord: Doe geen aannames

    ‘De patiënt is je belangrijkste informatiebron, dus stel vooral veel vragen. Vraag bijvoorbeeld: “Hoe ging dat in jouw familie?” of “Wat heb jij hierover vanuit huis meegekregen?”

    Manon van Strien: Meteen enthousiast over het poh-vak

    ‘Ik ben met veel enthousiasme begonnen aan de opleiding Praktijkondersteuner in de huisartsenzorg bij Avans+ in Breda. De start was even wennen: een nieuwe werkomgeving, een nieuwe opleiding en een totaal andere manier van leren dan ik gewend was.'

    De antwoorden

    Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over pijn.

    Wees alert na diagnose en behandeling kanker

    De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

    Onderzoek Cardiovasculair risicomanagement bij etniciteit

    Hart- en vaatziekten (HVZ) zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. In Europa hebben de meeste etnische minderheidsgroepen vaker HVZ en HVZ-risicofactoren, die zich regelmatig op jongere leeftijd voordoen.

    Interview: Brug tussen culturen

    Na jarenlang tolken en vertalen wilde Hassan Zannoudi ‘een beetje' terug naar de sector zorg en welzijn. Sinds ruim 2 jaar werkt hij 16 uur per week als intercultureel poh bij de zorggroep Huisartsen Oost-Zuid-Limburg (HOZL).

    Cultuursensitief werken

    De Nederlandse bevolking kent een grote diversiteit. Dat zie je terug bij de patiënten in de huisartsenpraktijk. Bij diversiteit wordt vaak gedacht aan etnische verschillen of een migratieachtergrond, maar diversiteit is meer.

    Overgang

    Onder de overgang verstaan we volgens de NHG-Standaard De overgang: ‘De periode van een veranderend menstruatiepatroon en de eerste menstruatievrije jaren, waarin een vrouw klachten en symptomen kan ervaren die een relatie hebben met een veranderende ovariële functie'.

    DIABETES

    In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Grote kans dus dat sommige diabetes- patiënten op je spreekuur laaggeletterd zijn. Iemand kan ook anderstalig zijn.

    Communiceren met anderstaligen

    Hoe krijg je goed contact met migranten op het spreekuur? Hoe leg je het juiste gebruik van een inhalator uit of hoe spreek je over psychische problemen?

    Goede zorg bij pijn

    Wat is pijn? Een onplezierige sensorische en emotionele ervaring die geassocieerd is of lijkt met actuele weefselschade. De NHG-Standaard Pijn beschrijft richtlijnen voor de diagnostiek en het beleid bij acute en chronische pijn.

    Alcohol

    Anderhalf miljoen volwassen Nederlanders dronken in 2022 overmatig of zwaar. Voor mannen betekent dit: > 21 glazen per week, voor vrouwen > 14 glazen. 684.000 volwassen Nederlanders waren in 2022 afhankelijk van alcohol.

    Nieuws

    Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

    DROGE-OGENSYNDROOM

    De geschatte prevalentie van droge-ogensyndroom is 5-35 procent, afhankelijk van de gehanteerde definitie en de vragenlijst. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. De klacht komt meer voor bij ouderen.

    Eten

    De gezondheid van biculturele Nederlanders is over het algemeen minder goed dan die van mensen met een Nederlandse achtergrond. De oorzaken hiervan zijn divers.

    Onder vier ogen

    Wanneer je als hulpvrager praat over seksualiteit en het onderwerp zelf aankaart, geeft dat jou en de patiënt een andere invalshoek voor soms langlopende problemen. Die kunnen dan anders aangevlogen worden. De Onder 4 Ogen-methode kan je hierbij helpen.