In dit nummer weer een diversiteit aan artikelen, o.a. over duurzame inzetbaarheid, Parkinson, de overbelaste mantelzorger en uitdroging bij ouderen. In het interview neemt poh-financieel Jos Pizzuto je mee over de financiële problematiek in de spreekkamer en hoe je als praktijkondersteuner hierin een schakel kan zijn.
De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.
‘Ik heb 18 jaar in de asielzoekerszorg gewerkt als praktijkverpleegkundige. Ik deed spreekuur voor eenvoudige klachten en werkte samen met allerlei instanties en disciplines.'
Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over de ziekte van Parkinson.
‘Na mijn studie marketing aan de Vrije Universiteit Amsterdam werkte ik als marketeer binnen de voedings- industrie. Maar mijn interesse ging uit naar gezondheid, inclusief leefstijlverbetering.'
Niet iedereen gaat deze zomer met vakantie. Sommige mantelzorgers bijvoorbeeld, moeten zóveel ballen in de lucht houden, dat ze geen tijd hebben voor vakantie en om de werk-privébalans weer te vinden.
‘Ik weet niet wat er gebeuren zal met mijn gezondheid…' Een mooi moment voor mij om het thema ‘proactieve zorgplanning' aan te snijden.
Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over de ziekte van Parkinson.
Hoest iemand korter dan drie weken, dan is sprake van acuut hoesten. Bij drie tot acht weken gaat het om sub- acuut hoesten en bij langer dan acht weken om chronisch hoesten.
Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.
De NHG-Standaard Ziekte van Parkinson is dit jaar volledig herzien. De standaard geeft aanbevelingen voor de diagnostiek en het beleid bij deze ziekte.
Mijn avontuur als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) begon na een verandering van werkplek en de komst van mijn tweede kind. Het combineren van werk en privé werd een uitdaging en ik zocht naar een betere balans.
De eerstelijnszorg voor diabetes mellitus type 2 (DM2) is in Nederland belegd bij de huisartsen. Binnen de huisartsenpraktijk is de diabeteszorg vaak gedelegeerd aan een praktijkondersteuner somatiek.
Meneer Bos, 74 jaar, heeft al 17 jaar DM2 met een matige albuminurie. Daarnaast is er sprake van osteoporose. Vijf maanden geleden is een niet-kleincellig bronchuscarcinoom met hersenmetastasen ontdekt.
Water is van essentieel belang voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Het algemene advies aan ouderen is 1700 milliliter per dag te drinken (advies Gezondheidsraad, voorheen ‘Voedingsraad').
Op het spreekuur van de praktijkondersteuner komt een vrouw van 48 jaar met een veel te hoge bloeddruk. De poh vraagt naar haar leefstijl. Ze eet gezond, heeft een prima gewicht, beweegt genoeg en laat het zout al een tijdje staan.
Veel patiënten hebben baat bij verbetering van hun voedingspatroon en leefstijl, maar niet iedereen omarmt dit advies. De ene patiënt raakt al geïrriteerd zodra je erover begint, de andere twijfelt of het nut heeft.
Kan de patiënt worden behandeld in de eerste lijn of is een verwijzing nodig naar een multidisciplinair voetenteam? Het voorkomen van voet- of been- amputatie als gevolg van een diabetisch voetulcus vraagt allereerst om een goede beoordeling van dit vraagstuk.
Werkdruk kan ontstaan door te weinig tijd, werk dat niet aansluit bij je opleidingsniveau of te zware verantwoordelijkheden. Maar ook door omstandigheden op de werkvloer die ervoor zorgen dat het werk niet goed uitgevoerd kan worden.
Nooit had Jos Pizzuto gedacht dat hij met patiënten zou komen te werken, maar hij is erin gerold. Hij vertelt: ‘Als accountant doe ik financiën voor bedrijven en organisaties, ook voor de huisartsenpraktijk Mozaiek.