TvPO nr. 2, 2021

    In het tweede nummer van TvPO is veel aandacht voor het Grote Landelijk Event voor praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen, dat op 22 april online plaatsvindt. Daarnaast aandacht voor de CAO Huisartsenzorg 2021, een kennisquiz over albuminurie en een column van praktijkondersteuner Hanan Ben Khallouk.

    Veelzijdig en beweeglijk: Ellis van Atten

    In de competentieprofielen van de praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen is veelzijdigheid niet opgenomen. Misschien is dat ook overbodig; het blijkt wel uit de hoeveelheid competenties. In deze editie van TvPO maak je kennis met praktijkondersteuners die veelzijdig zijn.

    Nieuws

    Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

    Online behandelen

    Een recordaantal cliënten met lichte tot matig ernstige psychische klachten heeft vorig jaar psychische hulp en ondersteuning ontvangen via beeldbellen. Maar hoe positief is deze ontwikkeling nou echt?

    Annette Thijs maakte de stap van ic-verpleegkundige naar praktijkondersteuner

    De stap van ic-verpleegkundige naar praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk is een heel grote. Annette Thijs ontdekte dat toen zij besloot iets anders te willen doen. Sinds de eerste coronagolf in maart combineert ze beide functies.

    Gezellige benda: Saskia Silias

    Struikelend val ik naar binnen. Ik ben pootje gehaakt door een kat die mij luid spinnend de weg verspert. 'Kom verder, kind!' hoor ik in de verte en ik loop door naar de woonkamer. Ik doe er even over, want de gangetjes zijn door opgestapelde dozen nogal krap; ik baan mij een weg door een ruimte van maximaal 50 centimeter breed.

    Cardiovasculair risicomanagement

    Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak meer cardiovasculaire risicofactoren dan mensen zonder verstandelijke beperking. De inschatting van het risico is complexer, de behandeling vraagt vaak meer aandacht en er zijn meer betrokkenen. Dit artikel beschrijft de valkuilen en geeft adviezen.

    Seksuele gezondheidszorg

    Chronische ziekten gaan vaak gepaard met seksuele problematiek. Poh's ervaren diverse barrières waardoor het bespreken van de seksuele gezondheid bij mensen met een chronische ziekte nog geen vanzelfsprekendheid is.

    Kennisquiz Albuminurie: vragen

    Test je kennis over allerlei onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over albuminurie. De vragen zijn deels geformuleerd als stellingen en deels als multiplechoicevragen.

    Kennisquiz Albuminurie: de antwoorden

    Test je kennis over allerlei onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over Albuminurie.

    Column: Tajine met een vork

    Als praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk vind ik vooral het contact met de mensen erg prettig. De persoon achter de ziekte krijgt de aandacht tijdens mijn spreekuur. Ik vind het een uitdaging om passende zorg te bieden, met de nadruk op preventieve zorg.

    Op bezoek: De wijkmanagers bij Medicamus

    Hoe kunnen de gezondheidszorg, gemeenten en welzijnswerk samenwerken om de behoeftes van inwoners te peilen en het aanbod daarop aan te passen?

    Kleine Kwalen: tinnitus

    Tinnitus is een perceptie van geluid in de nabijheid van het hoofd bij afwezigheid van een externe bron. Het kan worden waargenomen aan één of beide oren, in of rond het hoofd, of als een verre ruis.

    CAO Huisartsenzorg

    Wie werken samen aan die cao-tafel en wat wordt daar besproken? Wat staat er in de nieuwe cao Huisartsenzorg 2021? En waar zet de NVvPO de komende tijd voor jou op in? Dat en meer lees je in dit artikel.

    Uit de Praktijk: Joselien Hennipman

    Joselien Hennipman is in 2008 begonnen als doktersassistente in Medisch Centrum Westbroek Groenekan. Al snel werd ze gevraagd om de opleiding apothekersassistente te volgen omdat het een apotheekhoudende praktijk was.

    Anabole steroïden en CVRM

    Tijdens het wekelijks overleg van de huisarts met de praktijkondersteuner vertelt de huisarts dat er binnenkort een patiënt op het spreekuur zal komen die zich enkele weken geleden had gemeld in verband met een onvervulde kinderwens.

    NHG-Standaard Dementie

    In het voorjaar van 2020 is de herziene NHG-Standaard Dementie uitgekomen. Deze Standaard gaat onder andere in op het signaleren en diagnosticeren van dementie en het begeleiden en behandelen van de patiënt en hun mantelzorger(s).

    De rol van ergotherapie na een CVA

    aarlijks worden circa 40.000 mensen getroffen door een Cerebro Vasculair Accident (CVA), waarvan ongeveer 23 procent overlijdt. Na het ziekenhuis en eventuele revalidatie komt een grote groep mensen terug naar huis.

    Recensies: Kies ik Gezond?

    De app 'Kies ik Gezond?' is ontwikkeld door het Voedingscentrum en heeft als doel mensen gezondere voedingskeuzes te laten maken.

    Recensies: Ontpillen. Gezonder leven, minder pillen

    Pillen hebben ons heel veel goeds gebracht. Infecties waar we eerst aan doodgingen, zijn te genezen met een antibioticumkuur, pijn kan effectief worden bestreden met pijnstillers en er zijn tal van klachten die kunnen worden verholpen en ziekten waarvan het beloop gunstig kan worden beïnvloed.

    Aandacht voor de werkende patiënt

    Hoe betrek je de factor arbeid en sociale zekerheid in de beroepspraktijk van de eerstelijnsvoorziening en dus ook in die van de praktijkondersteuner?

    Samen voor de beste zorg (congres)