TvPO nr. 2,

    In dit tweede nummer van TvPO is er aandacht voor het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie, een interview met een justitieel verpleegkundige in een gevangenis en een aantal artikelen over het samen met de patiënt beslissen over de zorg. Ook praat de redactie je bij over de herziene NHG-Standaard atriumfibrilleren.

    Een duwtje richting een gezondere leefstijl

    De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

    De antwoorden

    Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over atriumfibrilleren.

    Ouderen op ramkoers

    Dit gebeurt op verzoek van de huisarts: ‘Er lijkt daar meer aan de hand. Ga maar eens kijken wat er nodig is.' Daar hou ik van. Met een weids armgebaar laat de patiënt me binnen.

    Inge Wijnands: Spreekuur voor Vrouwen

    ‘Ik was doktersassistente, maar door gehoorproblemen werd het werken aan de telefoon steeds lastiger. Ik moest op zoek naar iets anders.'

    TEST JE KENNIS

    Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over atriumfibrilleren.

    Grieteke Poorter: Zo lang mogelijk thuis wonen

    ‘Ik zou meer tijd willen hebben. De cliëntenpopulatie groeit rap. Ik hou van korte lijntjes tussen de case- manager, huisarts, poh en cliënt. Met elkaar de casus van verschillende kanten bekijken.'

    Voorwoord: Verdieping en Vertrouwen

    Als redactie hopen we dat je telkens weer blij bent als TvPO op de deurmat valt. We zijn namelijk steeds op zoek naar interessante thema's voor jou. Wist je dat je alle artikelen ook online kunt nalezen? Kijk hiervoor op www.​tvpo.​nl.

    Ouderenzorg voor starters en gevorderden

    De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

    Casus: Proactieve zorgplanning

    Mevrouw De Groot (73) komt al jaren bij de poh voor controle van haar diabetes. Ondanks artrose in haar knieën en lichte polyneuropathie is ze vitaal en geniet ze van haar vrijwilligerswerk in de bibliotheek.

    Wegwijzer voor meten e-health

    Digitaal meten heeft de potentie om van meerwaarde te zijn voor zowel de poh/pvk als patiënt. Toch is het betekenisvol en doelgericht gebruik ervan lang niet altijd vanzelfsprekend.

    ADHD-PIL

    ADHD-medicatie slikken die aan iemand anders is voorgeschreven: het is niet verstandig. Toch doet 1 op de 30 studenten dit soms. In dit artikel lees je waarom, of het kwaad kan en hoe poh's-ggz kunnen helpen dit gebruik te voorkomen.

    Distress

    Diabetes distress is een parapluterm voor verschillende vormen van diabetes-gerelateerde ziektelast. Het gaat om invoelbare zorgen en angsten die groot kunnen worden, maar gelukkig ook beïnvloedbaar en behandelbaar zijn

    Interview: Poh in de gevangenis

    ‘Ik wil dit medicijn hebben en jij gaat dat voor mij regelen.' Dat krijgt Anouk (34) regelmatig te horen. ‘Duidelijk zijn is dan heel belangrijk', zegt ze.

    Diabetes

    In de afgelopen decennia heeft zich een kleine revolutie voltrokken in de diabeteszorg. Lag de focus van behandeling vroeger op overleving van onze patiënt, tegenwoordig is diabeteszorg gericht op het ondersteunen van zelfmanagement, met vooral aandacht voor kwaliteit van leven en regie van de persoon met diabetes.

    Atriumfibrilleren

    Boezem- of atriumfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij het ritme onregelmatig en meestal versneld is. Hierdoor komt er niet genoeg bloed in het hart en pompt het hart niet genoeg bloed het lichaam in.

    Schimmelinfectie van de nagel

    De meeste nagelinfecties worden veroorzaakt door schimmels. Via de nagelranden dringen de schimmels door tot in het nagelbed, waar misvormingen ontstaan door stapeling van afbraakproducten.

    MEDICATIE DM2

    Voor de medicamenteuze behandeling van mensen met diabetes mellitus type 2 (DM2) worden in Nederland doorgaans de aanbevelingen gevolgd uit de NHG-Standaarden Diabetes en Cardiovasculair risicomanagement (CVRM).

    Nieuws

    Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

    MAATWERK

    Samen beslissen is een proces waarin de zorg- verlener en patiënt in samenspraak beslissen welk beleid het best past bij de wensen en verwachtingen van de patiënt.