TvPO nr. 1,

    In dit nummer weer veel interessante artikelen over onder andere vijf manieren om gedrag te veranderen, gezond en goedkoop eten, mindfulness en Post-COVID. En in de serie over pijn een artikel over pijnstillers. In het interview vertelt Nancy Hulshof over het zorg geven aan asielzoekers in Arnhem.

    Francisca Dongelmans ‘Samen voorkwamen we voetamputatie’

    Een voetzorgverlener heeft een (mbo-4)-zorgopleiding gevolgd, terwijl de meeste medisch pedicures een opleiding hebben gedaan via ProVoet, de brancheorganisatie voor de pedicure, of via een opleider die samenwerkt met ProVoet.

    Recensies: Apotheek.nl: Betrouwbare site over medicatie

    De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

    TEST JE KENNIS

    Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over cardiovasculair risicomanagement.

    Voorwoord: Je Eigen Leven

    Het is weer niet gelukt om de sigaretten of alcohol af te zweren, meer te bewegen of die kerstkilo's kwijt te raken door een streng dieet.

    Richt Abma: In stilte beter naar jezelf luisteren

    Binnen gynaecologie waren er vaak emotionele gesprekken. Ik kreeg regelmatig complimenten voor mijn luisterend oor. Daar wilde ik mee verder.

    Recensies: Erkenning en herkenning hard nodig

    De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

    Column: Wit en vermagerd

    Ik luister aandachtig aan de telefoon naar de opsomming van klachten die meneer mij geeft. ‘Ze blijft steeds zo moe. Haar benen werken ook niet mee.' Meneer klinkt gespannen. Alsof de maat vol is.

    De Antwoorden

    Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over cardiovasculair risicomanagement.

    Eelt, eeltknobbels en eeltkloven op de voet

    Meestal ontstaat callus op de bal van de voet of de hiel of op plaatsen waar de huid op benige uitsteeksels drukt. Een callus is witgeel, voelt hard aan en vertoont soms kloven. In tegenstelling tot eksterogen heeft eelt geen kern of ‘pit'.

    Cardiovasculair risicomanagement

    Om hart- en vaatziekten te voorkomen is allereerst een gezonde leefstijl van belang. Daarnaast wordt bij mensen met een verhoogd risico in sommige gevallen medicatie voorgeschreven om het risico te verlagen.

    Interview: ‘Ik zie hier de hele wereld’

    Vrijwel elke locatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een gezondheidscentrum. Asielzoekers kunnen er terecht voor een afspraak met een zorgprofessional.

    Een goede collega

    De meeste poh's/pvk's brengen een groot gedeelte van de week door met collega's. Dit kunnen collega's zijn in dezelfde beroepsgroep, maar ook huisartsen, doktersassistentes en andere disciplines. Een goede werksfeer in een team is essentieel.

    Mindfulness

    Ik werk vaak met mindfulness-oefeningen. Dat doe ik voor cliënten die piekeren, cliënten met burn-outklachten, met angst, rouwproblemen of psychosomatische klachten zoals benauwdheid en hypertensie.

    Pijnstillers

    De NHG-Standaard Pijn onderscheidt verschillende soorten pijn. Ze hebben alle hun eigen behandeling.

    Gedrag veranderen

    De Engelse auteur George Eliot zei: ‘Het is nooit te laat om te zijn wie je had kunnen zijn.' Deze uitspraak is toepasbaar op veranderingen in leefstijl, zoals gezonder eten, meer bewegen of verbeteren van relaties.

    Hypertensie

    De behandeling van hypertensie heeft een aantal factoren. Enerzijds zijn er leefstijladviezen, anderzijds gaan patiënten van start met medicatie. Soms blijft de bloeddruk onverminderd hoog en worden patiënten verwezen naar de tweede lijn.

    OUDEREN

    Hypertensie is een veelvoorkomende aandoening bij ouderen, met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten als gevolg.

    Nieuws

    Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

    Maaltijd

    Groente en fruit leveren veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Het advies is dan ook om iedere dag minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit te eten.

    Post-COVID

    In Nederland zijn er naar schatting 450.000 post- COVID-patiënten, onder wie circa 15.000 kinderen (2-16 jaar) en 20.000 jongeren (17-24 jaar). Ongeveer 90.000 van hen ervaart ernstige beperkingen in het dagelijks leven. Dit heeft een significante impact op hun kwaliteit van leven en deelname aan de samenleving.