Antwoorden
-
Antwoord c is goed.
Een onbedoeld gewichtsverlies van 3,5 kg in 6 maanden valt nog binnen de grenzen van het toelaatbare, maar een BMI onder de 20 is bij mensen boven de 65 jaar te laag. Omdat meneer De Boer in een groep zit die meer risico loopt op onder- voeding (hoge leeftijd, gewijzigd sociaal leven, verminderde eetlust en verminderde energie), is het raadzaam om naar meer gegevens te kijken. Dit kan met behulp van het meetinstrument SNAQ65+ (Short Nutritional Assessment Questionnaire for 65+).
-
Antwoord c is goed.
De omtrek van de bovenarm, mits op de juiste wijze gemeten, is een goede vervanger voor BMI en bij ouderen een betere voorspeller voor sterfte. Het meten van de omtrek van de bovenarm maakt onderdeel uit van de SNAQ65+. Daarnaast wordt er gekeken naar de eetlust en de conditie.
-
Antwoord d is goed.
Om de exacte plaats te bepalen waar gemeten moet worden, moet de patiënt de arm in een hoek van 90 graden houden en wordt het midden tussen het puntje van de elleboog en de schouder bepaald. Bij met meten van de omtrek moet de patiënt de arm ontspannen naar beneden laten hangen met de handpalm naar de heup gekeerd.
-
Antwoorden b, c, e, f en g zijn zinvolle acties.
Aangezien meneer De Boer alleen woont en aangeeft vaak geen zin in koken te hebben, is het wenselijk om in overleg met hem ondersteuning te bieden in de vorm van maaltijdservice, thuiszorg of deelname aan gezamenlijke maaltijden in buurthuizen of verzorgingshuizen.
Hoewel meneer het spreekuur bezoekt in het kader van CVRM, is het nu belangrijk om eiwit- en energieverrijkte producten aan te bevelen om afbraak van spierweefsel zoveel mogelijk tegen te gaan.
Het is belangrijk om in beweging te blijven, maar inzet van fysiotherapie is op basis van risico voor ondervoeding niet noodzakelijk. Het inschakelen van een diëtist is wenselijk maar niet noodzakelijk als met andere interventies, zoals genoemd onder punt b, de voedingstoestand verbeterd kan worden. Bij risico op ondervoeding is het noodzakelijk het gewicht te monitoren door wekelijks te wegen op dezelfde weegschaal op hetzelfde tijdstip.
Er zijn verschillende medicijnen die de eetlust verminderen. Het is belangrijk om het moment van inname van de medicijnen met de patiënt te bespreken. Met de huisarts en apotheker wordt gekeken welke medicatie invloed heeft op de eetlust en of daaraan wat te veranderen valt.
-
Antwoord d is goed.
Een bovenarmomtrek < 25 cm wijst op ondervoeding. Bij ondervoeding moet zo snel mogelijk een diëtist worden ingeschakeld. Uiteraard zijn alle interventies die gelden voor een patiënt met risico op ondervoeding ook relevant voor patiënten met ondervoeding. Het is van belang om de oorzaak van het gewichtsverlies en daarmee gepaard gaande ondervoeding op te sporen.