Zijn patiënten tevreden over de zorgverlening en aan wie geven zij de voorkeur? De huisarts of de praktijkondersteuner? Twintig maanden na de introductie van een praktijkondersteuner kregen 235 patiënten uit 20 verschillende praktijken een vragenlijst toegestuurd om hier antwoord op te geven. Honderdzeventien patiënten reageerden hier op.
Patiënten bleken erg tevreden over zowel huisarts als praktijkondersteuner. Zij geven de voorkeur aan de huisarts wat betreft medische aspecten van de zorgverlening. Bij educatie en routinematige aspecten heeft men in de helft van de gevallen geen voorkeur of is de praktijkondersteuner favoriet. Patiënten waarderen de praktijkondersteuner in het merendeel voor wat betreft zorg en steun voor de patiënt en familie. De praktijkondersteuner heeft meer tijd voor hen en dat is een pluspunt. Door een langer consult is er ook meer tijd voor het exploreren van (onderliggende) problemen en bijvoorbeeld educatie.
Aan de hand van acht onderdelen mat men de voorkeur. Die onderdelen waren: medische zorg en behandeling, bespreken van lichamelijke problemen, bespreken van emotionele problemen, voorlichting over ziekte en prognose, voorlichting over voorgeschreven medicatie, informatie en advies over omgaan met ziekte, verwijzen naar andere zorgverleners/mogelijkheden en tot slot de reguliere controles. Patiënten konden aangeven of er voorkeur was voor de huisarts, praktijkondersteuner of dat het niet uitmaakte. Alleen bij het onderdeel ‘geven van informatie en advies over omgaan met ziekte’ scoort de praktijkondersteuner gemiddeld hoger, bij de andere punten ligt de voorkeur bij de huisarts. De verschillen zijn echter gering en mogelijk te verklaren door de indertijd nog betrekkelijk nieuwe rol van de praktijkondersteuner en onzekerheid bij patiënten over haar deskundigheid.
Patiënten zijn dus wel tevreden over de praktijkondersteuner, maar geven toch vaak de voorkeur aan de huisarts. Nu er anno 2009 meer ervaring met praktijkondersteuning is opgedaan, zou het interessant zijn dit onderzoek te herhalen en hierbij te streven naar een hogere respons. Jammer dat Laurant de praktijkondersteuner in de Engelse vertaling van haar onderzoeksartikel nurse practitioner noemt. Een praktijkondersteuner – in het Engels practice nurse – en een nurse practitioner zijn toch echt twee verschillende beroepen. Juist bij de introductie van nieuwe beroepen moet je verwarring voorkomen. (CD)
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 1
Literatuurverwijzingen: