Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Investeren in geestelijke gezondheid

redactie

Doelgroep Geluk en mentaal vermogen bevinden zich op het raakvlak tussen zorg en welzijn. In die zin is dit boek zeker ook interessant voor iedereen die werkzaam is in de huisartsenzorg. Het is wellicht niet direct onze taak om te ondersteunen bij verbetering en ontwikkeling van het mentaal vermogen, maar wij hebben wel een functie bij het signaleren van problemen en het verwijzen naar de juiste instanties. Iets wat in Nieuwegein in het project Welzijn op recept is doorontwikkeld tot een methode om mensen met psychosociale klachten vanuit de huisartsenpraktijk door te verwijzen naar welzijnsactiviteiten (zie pagina 56). Het project is geïnspireerd door dit boek en kent inmiddels navolging in tal van gemeenten.

Samenvatting Het boek dateert van 2009, maar is nog zeer actueel en relevant. De auteur is directeur van het Trimbos-instituut, het nationale wetenschappelijke instituut voor de geestelijke gezondheid. Hij gaat op zoek naar de vermogens die ons in staat stellen om een zinvol en betrokken leven te leiden. Wetenschappelijke literatuur vormt hiervoor het uitgangspunt.
Centraal staat het begrip ‘geluk’. Het boek gaat van start met de biologische aspecten ervan: om te beginnen onze hersenen, met daarbij belangrijke aanknopingspunten voor cognitieve gedragstherapie. Maar ook erfelijkheid en onze persoonlijkheid komen aan bod. Het tweede deel is gereserveerd voor externe aspecten die een rol spelen in ons geluk: geld, gezondheid, werk, relaties met anderen, leefstijl en zo nog een aantal factoren. Tot slot behandelt Walburg de vraag wat we kunnen doen om ons geluk te bevorderen. Belangrijk uitgangspunt is dat mentaal vermogen, net als lichamelijke conditie, zich laat trainen en verbeteren.

Oordeel Het boek is zeer de moeite waard voor iedereen die beroepsmatig te maken krijgt met mensen, bij wie geluk en welzijn, op welke manier dan ook, onder druk staan. En die mensen zien wij als praktijkondersteuner allemaal op het spreekuur.

Waardering ****

* een zeer matig boek dat je zeker niet hoeft aan te schaffen
** een matig boek dat je een keer kunt doorkijken, maar zelf niet hoeft te hebben
*** een aardig boek: probeer het te lezen en overweeg of je het aanschaft
**** een goed boek dat je zeker moet lezen en het aanschaffen waard is
***** een topper die niet mag ontbreken in je boekenkast!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 2

Literatuurverwijzingen: