Over de relatie tussen BMI en de kans op dementie is al veel gezegd en geschreven. In verschillende onderzoeken is de conclusie dat overgewicht op middelbare leeftijd het risico op cognitieve achteruitgang zou vergroten. Terwijl datzelfde overgewicht ouderen juist zou beschermen tegen dementie, zo blijkt uit andere onderzoeken, bijvoorbeeld dat van Nawab Qizilbash en anderen.
In hun onderzoek met gegevens van eerstelijnspraktijken includeerden de onderzoekers iedereen die 40 jaar of ouder was tussen 1992 en 2007. Van bijna twee miljoen mensen konden ze vervolgens de relatie tussen BMI bij inclusie en de kans op dementie tijdens de follow-up nagaan. Veruit de grootste kans op dementie lopen degenen met ondergewicht (BMI < 20), dat is eenderde hoger dan bij degenen met een gezond gewicht. De kans neemt af naarmate de BMI stijgt, zelfs boven de leeftijd van 40 jaar. De relatie blijft bestaan als de onderzoekers alleen kijken naar degenen die op middelbare leeftijd (40 tot 55 jaar) zijn geïncludeerd. Ook als het interval tussen BMI-meting en diagnose langer is dan 15 jaar, blijft de relatie bestaan. Hiermee lijkt het uitgesloten dat het verband wordt verklaard door gewichtsafname door dementie. Ook na correctie voor andere potentiële verstorende factoren en de hogere mortaliteit bij een hoog BMI blijft de relatie intact.
Commentator Deborah Gustafson is desondanks nog niet overtuigd. Ze wijst op de onzekerheden bij dergelijk registeronderzoek. Zo hing het in de onderzoeksperiode van toeval af of er al dan niet een BMI was gemeten. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat de relatie tussen overgewicht en cognitief verval niet zo simpel is als die lijkt. Verder onderzoek naar de relatie tussen meer kilo’s en de bescherming tegen dementie kan nog veel moois opleveren.
Annette van Vliet
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 4
Literatuurverwijzingen: