Bij astma wijzen we patiënten op saneringsmaatregelen zoals stofzuigen en ventilatie. Bekend zijn ook de huisstofmijtwerende matrashoezen bij patiënten met een aangetoonde huisstofmijtallergie. . Helpen deze hoezen nu echt om klachten bij astma te verminderen?
De Cochrane Collaboration onderzocht dit met een literatuuronderzoek. De auteurs selecteerden gerandomiseerde onderzoeken waarin effecten van saneringsmaatregelen bij patiënten met huisstofmijtallergie werden vergeleken met een placebomaatregel of geen saneringsmaatregel. In totaal werden 54 onderzoeken geïncludeerd met in totaal 3002 patiënten. Zesendertig onderzoeken gingen over het effect van maatregelen, waaronder huisstofmijtwerende matrashoezen (26 verschillende), stofzuigen en ventilatie; 10 onderzoeken gingen over het effect van chemische maatregelen en bij 8 onderzoeken betrof het een combinatie. De meest voorkomende uitkomstmaten die werden gebruikt om effect aan te tonen waren: ochtendpeakflowwaarde, afname klachten en afname medicatiegebruik.
Veel onderzoeken waren van matige methodologische kwaliteit. Je zou hierdoor misschien vertekende uitkomsten ten gunste van de onderzochte maatregelen verwachten, maar er werden geen significante verschillen gevonden tussen interventie- en controlegroepen. De auteurs stellen dat saneringsmaatregelen bij huisstofmijtallergie geen effect hebben en daardoor niet kunnen worden aanbevolen. Verder twijfelen ze of verder onderzoek naar saneringsmaatregelen bij aangetoonde huisstofmijtallergie wel zinvol is. In ieder geval zal overwogen moeten worden om nieuwe onderzoeken beter op te zetten en andere uitkomstmaten te gebruiken.
Het lijkt me wat kort door de bocht om naar aanleiding van deze uitkomsten het onderwerp saneren bij astma in onze consulten helemaal achterwege te laten. Het is goed om de leefomgeving van patiënten te blijven bespreken, om zo eventuele uitlokkende factoren op te sporen. Wees je daarbij bewust van het beperkte effect van saneringsmaatregelen. Ze lijken geen wonderen te verrichten. (JP)
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2008, nummer 6
Literatuurverwijzingen: