Het aantal aandoeningen waarmee de praktijkondersteuner zich bezighoudt neemt toe. Dat bleek bij het recente Quadriceps-symposium voor de praktijkondersteuner in Zwolle en dat ziet u ook terug in dit nummer van TPO.
Leefstijlonderwerpen, diabetes mellitus en astma/COPD vragen van de praktijkondersteuner inhoudelijke kennis, maar even belangrijk is de samenwerking met andere disciplines. Rondom de patiënt met diabetes zijn verschillende paramedici betrokken, zoals de diëtist, pedicure of podotherapeut en bewegingstherapeuten ter mobilisering. Bij patiënten met COPD is bijvoorbeeld logopedie belangrijk voor de stemvorming en oefentherapie voor verbetering van ademtechniek en uithoudingsvermogen. Bij deze aandoeningen bestaan Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraken (LESA) die aangeven welke mogelijkheden de verschillende beroepsgroepen hebben en waar hun verantwoordelijkheden liggen. Deze LESA’s zijn te gebruiken als de huisartsenpraktijk afspraken wil maken met andere hulpverleners in de eerste lijn (zie www.nhg.org).
Samenwerking is ook belangrijk rond de zorg voor ouderen, vanwege de aanwezigheid van meerdere aandoeningen en daarbij de noodzaak van een groot aantal medicijnen. De betrokken behandelaars zijn geneigd om alleen aan hun eigen gebied aandacht te besteden, maar het totaaloverzicht ontbreekt dan. Daar ligt een belangrijke rol voor de huisarts en de praktijkondersteuner die betrokken is bij de ouderenzorg. Maar de aanpak moet dan wel gestructureerd worden. In Maastricht hebben Warnier en Beusmans met hun collega’s een instrument ontwikkeld om de vele problemen bij de zorg voor ouderen in kaart te brengen en een richtlijn opgesteld hoe dit instrument te gebruiken. Deze groep patiënten vormt een uitdaging voor de praktijkondersteuner, waar veel winst te behalen is.
De interim-redactie wenst de praktijkondersteuner met dit nummer veel leesplezier om gemotiveerd aan de slag te blijven.
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 2
Literatuurverwijzingen: