Details
Algemeen
22 november 2024
09.00-16.30
Van der Valk
Hoofdveste 25
3992 DH Houten
Het POH-congres is uitverkocht!
Alle plekken voor het POH-congres zijn vergeven, maar je kunt je nog inschrijven voor de wachtlijst. Zodra er een plek vrijkomt, laten we het je direct weten. Schrijf je snel in en blijf kans maken op deelname!
Over dit congres
Je wilt je patiënt graag helpen vanuit de nieuwste medische en psychologische inzichten. Maar je wilt als POH ook zelf graag gedreven en fit blijven. Daarom hoor je tijdens het POH-congres van collega-POH’s, artsen en andere deskundigen over onderwerpen waar jij dagelijks mee te maken krijgt.
‘Een afwisselende dag met relevante onderwerpen’ Zo kijken veel van jouw collega’s terug op de afgelopen 2 edities van het POH-congres. En één ding beloven we jou: dit jaar wordt het nog veel leuker! Met deskundige sprekers en nog veel meer!
Een unieke dag uit speciaal voor jou!
Het programma is in samenwerking met NVvPO en V&VN PVK-POH tot stand gekomen
Praktisch
Voor wie?
Het Jaarcongres POH in de praktijk is speciaal voor praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen.
Twijfel je of je tot de doelgroep behoort? Neem dan contact op met Henriëtte Boven via henriette.boven@bsl.nl. We helpen je graag.
Tarieven
229 | Reguliertarief
129 | Abonneetarief*
*korting voor abonnees/leden van TvPO, V&VN PVK-POH, NVvPO
Alle tarieven zijn exclusief BTW. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
Accreditatie
Geaccrediteerd voor 6 punten bij:
- Accreditatie kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals:
- scholing Praktijkondersteuners huisartsen somatiek
- scholing Praktijkverpleegkunde
- Accreditatie van NVvPO
Partners en sponsoring
Het programma is in samenwerking met NVvPO en V&VN PVK-POH tot stand gekomen.
Ben je geïnteresseerd om als sponsor aanwezig te zijn bij het Jaarcongres POH in de praktijk neem dan contact op met Gertjan Verhoog, Springer Healthcare, +31 30 638 37 65 of gertjan.verhoog@springer.com
Doe Mee voor de 1e NVvPO Innovatie Award!
Tijdens het Jaarcongres POH in de praktijk reiken we de allereerste NVvPO Innovatie Award uit! Deze prijs is voor praktijkondersteuners die met slimme en vernieuwende werkwijzen het verschil maken in de zorg.
Heb jij een innovatieve manier om patiënten te motiveren of een handige tool die je werk vergemakkelijkt? Deel jouw innovatie met ons en maak kans op deze prestigieuze award!
Programma
Als zorgverlener liggen nu en in de toekomst steeds meer kansen in de samenwerking met het netwerk van de cliënt, dat vraagt wel een andere rol van jou.
Hoe kunnen we het netwerk in kaart brengen en versterken? Wat heeft een mantelzorger nodig, maar ook wat heb jij als zorgverlener nodig voor een betere samenwerking? Hoe komen we op een goede manier met elkaar in gesprek, wat kunnen we van een mantelzorger wel/niet vragen, en hoe kan hij/zij beter omgaan met de patiënt?
Zomaar vragen die jij tegenkomt in jouw dagelijkse werk. Door een combinatie van theorie en praktijk door middel van theater krijg je veel tips mee die in de praktijk toepasbaar zijn om de samenwerking met de mantelzorger en het netwerk van de cliënt met dementie te verbeteren.
Een chronische casus kan uiterst complex zijn geworden, maar door er gestructureerd stap voor stap mee aan de slag te gaan, kun je deze ontrafelen. Soms blijken dan de meest complexe situaties eigenlijk neer te komen op een heel eenvoudig probleem. Tijdens deze presentatie word je meegenomen in de werkwijze van de praktijk ouderengeneeskunde Bertholet aan de hand van een of meerdere voorbeeldpatiënten.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Weten waar je moet beginnen bij een complexe casus
- Begrijpen dat het altijd zinvol is om collega’s te raadplegen
- Meenemen dat uiteindelijk de patiënt beslist
Op 22 november reiken we de 1e NVvPO Innovatie Award uit tijdens het Jaarcongres POH in de praktijk. Mis het niet!
Momenteel heeft de helft van de volwassenen overgewicht en 16% heeft obesitas. In deze presentatie worden de highlights van de nieuwe landelijke multidisciplinaire richtlijn ‘’overgewicht en obesitas’’ voor de praktijk besproken. De onderliggende oorzaken die belangrijk zijn te kennen, de gevolgen van obesitas op andere mentale en fysieke ziekten, en het jojo effect komen aan bod. Vervolgens zal de effectieve aanpak van overgewicht en obesitas worden besproken aan de hand van oa nieuwe vormen van leefstijlinterventies en medicijnen voor obesitas.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Wat is er veranderd in het lichaam bij obesitas en waarom is afvallen vaak moeilijk
- Wat is een effectieve benadering van obesitas in de praktijk
- Welke nieuwe behandelingen zijn er beschikbaar
Tijdens deze bijdrage gaan we in op wat je in je brein nodig hebt om te kunnen hopen en optimistisch te zijn. Je moet een doel voor ogen hebben, dat niet makkelijk haalbaar is. Je weet de wegen er naar toe en je moet er moeite voor doen. Erik illustreert aan de hand van hersenplaatjes hoe dit zit. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op de effecten van lachen, de rol van humor en de kracht van een glimlach voor het brein, want dat is heel veel! Erik Scherder vertelt je er meer over.
Verdiepingssessies
De hoeveelheid aanvragen tot het uitvoeren van de enkel arm index nemen landelijk flink toe. Hier zijn meerdere redenen voor. Interactief zal Jacobine je meenemen via een quiz in de zin en onzin van de Enkel Arm Index. Zo is het goed om te weten dat een EAI-uitslag niet betrouwbaar is bij mensen met diabetes en tijdens deze workshop leer je wat de alternatieven zijn. Je kan kennismaken met snelle en betrouwbare apparatuur die het verrichten van deze handeling een stuk eenvoudiger maken. Hier mag je vanzelfsprekend zelf mee aan de slag en al je vragen over dit onderwerp kan je tijdens deze sessie stellen, samen komen we verder!
De Cao HZ ingewikkeld? Valt mee hoor. Het gaat over jouw arbeidsvoorwaarden. De nieuwe Cao Huisartsenzorg 2024 wordt door NVvPO cao onderhandelaar Frits Henstra uitgelegd. Hij spijkert je bij over nieuwe ontwikkelingen (loon, PLB, uitruil salaris). Vaak terugkerende vragen worden behandeld. En hoe zit het met functiewaardering? Welke ontwikkelingen zien we voor de functie POH?
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Je weet wat een PLB is (Persoonlijke Levensfase Budget).
- Je bent bekend met belastingvoordelen via het uitruilen van salaris.
- Je weet hoe functiewaardering in de HZ werkt en wat dat betekent voor de POH.
Leefstijl is in. Zowel binnen als buiten de huisartsenzorg. Sociale media en influencers spelen een belangrijke rol in de verspreiding van berichten over leefstijl. Maar wat zijn de feiten, de meningen en de fabels? Wat zijn de valkuilen? Laat je niets wijsmaken. Tijdens deze workshop zetten Comfort en Hélène het vizier op scherp.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Je weet wat feiten en fabels zijn over leefstijl
- Je weet waar je betrouwbare informatie over leefstijl vindt
- Je weet hoe je leefstijl in de praktijk gebruikt
Durf jij de uitdaging aan en wil jij weten of jouw kennis van o.a. de NHG-standaarden up-to-date is?
Spelenderwijs testen wij jouw kennis van de POH relevante NHG-standaarden. Ook andere NHG-producten die voor de POH interessant zijn passeren de revue. Gegarandeerd dat je iets leert tijdens deze verdiepingssessie. Dit doen we op een interactieve manier.
Ben jij degene die met een prijs naar huis gaat?
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Je ontdekt hoe het met jouw actuele kennis van de NHG-standaarden is gesteld.
- Je krijgt informatie over ondersteunende producten van het NHG, die voor de POH relevant zijn.
- Je leert hoe dan ook iets nieuws!
De technologie in de diabeteszorg ontwikkelt zich razendsnel. Er komen steeds meer innovatieve apparaten, digitale platforms en apps voor zelfmanagement op de markt. Als zorgverlener zijn al deze ontwikkelingen soms moeilijk bij te houden. En al helemaal als de komst van een nieuw apparaat of platform vraagt om een aanpassing van de dagelijkse werkwijze. De hoge werkdruk, tekort aan medewerkers (of collega’s) en de al korte tijd die je met de patiënt hebt, maken soms dat we als POH niet meteen optimaal gebruik maken van nieuwe technologie. Daar wordt met deze workshop verandering in gebracht!
Hoe krijg je patiëntendata in het digitale platform zonder hier veel tijd mee kwijt te zijn? Hoe analyseer je snel de data uit bloedglucosemeters en sensoren voor continue glucosemonitoring in een digitaal platform? Wat wordt er precies weergegeven? Waar let je op? Hoe interpreteer je data? Hoe maak je efficiënt beslissingen passend voor jouw patiënt? En hoe leg je dit vervolgens begrijpelijk uit aan de patiënt?
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Meer inzicht in grafieken, tabellen en statistieken weergegeven in een diabetesmanagement platform
- Meer kennis over het analyseren en interpreteren van data voor gebruik in de praktijk
- Meer zelfverzekerdheid en daarmee plezier in het gebruik van technologie in je dagelijkse werk
Chronische pijn is een groot maatschappelijk probleem. De zorgkosten zijn zeer hoog en uiteindelijk wordt de kwaliteit van behandeling en begeleiding door patiënten als matig ervaren met een cijfer van 5.7. In deze workshop leert u chronische pijn als onderdeel van ALK ( aanhoudende lichamelijke klachten) te herkennen. Vanuit de neurowetenschappelijke achtergronden van chronische pijn weet u het biopsychosociale model te hanteren en patiënten mee te nemen in het belang van een meer gedragsmatige benadering van de klachten.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- De huidige neurowetenschappelijke achtergronden van chronische pijn.
- De vertaling naar het biopsychosociale model.
- De (contra) indicatiecriteria voor pijnrevalidatie en de resultaten van behandeling.
In deze interactieve workshop gaan we in op het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling. Welke vragen kunt u stellen om meer zicht te krijgen op de situatie? Aan de hand van een praktijksituatie gaan we hiermee oefenen.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze sessie:
- Je verbetert je signaalgevoeligheid voor huiselijk geweld en kindermishandeling.
- Je durft en kan een vraag stellen aan een patiënt wanneer er sprake is van een vermoeden.
- Het onderwerp staat weer op je netvlies.
Hoe ga je het gesprek aan over seksualiteit in de spreekkamer? Maak moeilijke onderwerpen bespreekbaar. In deze interactieve workshop delen we essentiële kennis, bespreken we casuïstiek en wisselen we ervaringen uit. Sandra deelt haar best practices om je te inspireren.
Wat leer je in deze sessie?
- Opfrissing van soa/hiv kennis en PrEP zorg
- Inzicht in de wijziging van het testbeleid per 1 januari bij de GGD
- Effectieve gesprekstechnieken voor het bespreken van seksualiteit bij patiënten met chronische aandoeningen
Meld je aan en verbeter je vaardigheden!
Wist je dat 200.000 mensen in Nederland een eetstoornis hebben? Dat is meer dan het aantal inwoners van Breda.
Een eetstoornis begint vaak lang voordat het lichaam verandert. Leer in deze workshop hoe je een eetstoornis vroegtijdig herkent, wat je kunt zeggen bij vermoedens van een eetstoornis, en hoe je jouw patiënt het beste ondersteunt en doorverwijst.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Meer kennis over het herkennen van eetstoornissen
- Meer inzicht in de functies van een eetstoornis
- Concrete do’s en don’ts voor jouw gesprek met iemand met een eetstoornis