De antwoorden zijn als juist/onjuist geformuleerd. Kennistoets TPO 6, antwoorden
1. juist
2. onjuist
3. onjuist
4. juist
5. onjuist
Langdurig benzodiazepinegebruik is een veelvoorkomend probleem, met name bij de oudere populatie. Het brengt de nodige risico’s met zich mee, zoals een 28-60% grotere kans betrokken te raken bij verkeersongevallen en 60% grotere kans om bij een val een femurfractuur op te lopen. Ook treden lichamelijke en psychologische afhankelijkheid op en cognitieve stoornissen zoals concentratie-, aandacht- en geheugenstoornissen. En dit terwijl na twee weken gebruik al geen aantoonbaar effect op de slaap meer meetbaar is.
Bij staken zullen echter ontwenningsverschijnselen optreden, waarvan slecht slapen een van de vervelendste is. Dit versterkt bij de patiënt vaak de gedachte dat hij niet zonder slaapmedicatie kan. Goede begeleiding en uitleg dat dit een tijdelijk effect is dat gemiddeld twee weken na volledig staken van de medicatie aanhoudt (maar langere tijd komt ook voor), kan de patiënt helpen door deze periode heen te komen en hem behoeden voor terugval.
Van Gunst, S. Slaapmiddelen…? Nee, dank u. Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007;1: 21-5.
6. juist
7. onjuist
Neuropathie kan klachten geven van pijn (brandend, borend, scherp), tintelingen, jeuk, gevoel van koude voeten of benen, gevoel op watten te lopen, gevoel dat er beestjes onder de huid lopen en overgevoeligheid voor aanraking of warmte. Neuropathische pijn kan bijvoorbeeld optreden bij diabetes, MS, gordelroos, kanker of aids. Het is een moeilijk te bestrijden vorm van pijn die niet reageert op pijnstillers als paracetamol, NSAID’s of morfine. Pijnbestrijding met antidepressiva, anti-epileptica of TENS kan soms verlichting van de klachten geven.
Rutten GEHM, De Grauw WJC, Nijpels G, Goudswaard AN, Uitewaal PJM, Van der Does FEE. NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 (Tweede herziening). www.nhg.org. Geraadpleegd september 2009.
Verduijn MM, Folmer H. Farmacotherapeutische Richtlijn Pijnbestrijding-analgetica. http://download.nhg.org/FTP_NHG/standaarden/FTR/Pijnbestrijding_text.html. Geraadpleegd september 2009.
8. juist
9. juist
10. juist
Dyslipidemie kan veroorzaakt worden door hypothyreoïdie, nierfunctiestoornissen/proteïnurie, leverfunctiestoornissen (al dan niet van overmatig alcoholgebruik), geneesmiddelen/hormoongebruik, diabetes mellitus, extreem overgewicht of een extreem calorierijk/vetrijk dieet. Het is dus goed het alcoholgebruik uit te vragen, een nuchter bloedglucose, TSH, nierklaring, ALAT of GGT te laten bepalen en de urine na te kijken op eiwit.
Boomsma L, Kindt I. De praktijkondersteuner op zoek naar familiaire hypercholesterolemie. Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007;1:17-21.
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 6
Literatuurverwijzingen: