1. Onjuist.
Het staken van de enalapril is (nog) niet nodig. Bij deze ene meting van meneer Ferdinandusse is namelijk onduidelijk of het gaat om fysiologische daling of dat het wordt veroorzaakt door de enalapril. Bij patiënten > 65 jaar en een eGFR van 45 tot 60 ml/min/1,73 m2 wordt ervan uitgegaan dat er sprake is van een fysiologisch verminderde nierfunctie. Wel moet er ook rekening worden gehouden met de snelheid van nierfunctieverlies. Is deze groter dan 2 ml/min per jaar, of is er sprake van een ‘knik’, bijvoorbeeld een verslechtering van 5 ml/min in een jaar, dan is er waarschijnlijk sprake van pathologie. Aan te raden is om meneer Ferdinandusse te blijven monitoren op CNS.
2. Juist.
3. Onjuist.
De hoeveelheid insuline hoeft niet verminderd te worden. Wel is het verstandig om bij oudere CNS-patiënten die worden behandeld met insuline en SU’s, de dosis SU aan te passen. Als de patiënt met CNS met een SU moet worden behandeld, gaat de voorkeur uit naar gliclazide vanwege het kleinere risico op hypo’s.
4. Onjuist.
De diagnose CNS wordt gesteld als er sprake is van:
- een verlaagde glomerulaire filtratiesnelheid (GFR);
- en/of albuminurie;
- en/of sedimentafwijkingen (cylinders).
De bepaling van de GFR moet tenminste tweemaal worden gedaan met een tussenpoos van drie maanden voordat men de diagnose mag stellen. De vorige bepaling in deze vraag dateert van 2 maanden geleden.
5. Juist.
6. Onjuist.
Wat betreft leefstijladviezen is stoppen met roken cruciaal en zijn lichaamsbeweging en een gezond gewicht belangrijk. Aan te raden zijn een zoutarm dieet en een minimale vochtintake van 1500 ml per dag. Verder is verlaging van bloeddruk en cardiovasculair risico van groot belang om nierfunctieverslechtering en de cardiovasculaire morbiditeit te voorkomen. Hiervoor kun je uitgaan van de richtlijnen voor de behandeling van patiënten met diabetes of hypertensie.
7. Onjuist.
Het hebben van veel bruine vetcellen gaat insulineresistentie, obesitas en diabetes mellitus type 2 tegen, maar bruin vet is voornamelijk bij baby’s aanwezig en nauwelijks bij volwassenen. Meneer Maalouf had dus geen bruine vetcellen kunnen produceren, ook niet door meer beweging. Beige vetcellen zijn van oorsprong witte vetcellen en hebben de eigenschappen van bruine vetcellen. Ze gaan net als bruine vetcellen insulineresistentie, obesitas en diabetes tegen.
8. Juist.
De diagnose NASH (niet-alcoholische vetlever) wordt gesteld bij een ALAT hoger dan 80 U/l.
9. Onjuist.
Leefstijladviezen in geval van NASH betreffen zowel voeding als beweging; waaronder het verminderen van gewicht met 5% of meer. De heer Maalouf weegt 87 kg, 5% is 4,35 kg; 3 kg is dus te weinig.
10. Onjuist.
Veel medicatie wordt afgebroken door de lever. In het geval van NASH is er een duidelijke voorkeur voor kortwerkende antidiabetica zoals: gliclazide, tolbutamide en acarbose (dat verlaat de darm niet).
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 6
Literatuurverwijzingen: