Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antwoorden

redactie

1. Onjuist.

De NHG-Standaard Fractuurpreventie geeft beleidsrichtlijnen voor patiënten ouder dan 50 jaar.

2. Onjuist.

Het aantal patiënten in Nederland van 50 jaar en ouder met een fractuur wordt geschat op 80.000 per jaar.

3. Juist.

Een wervelfractuur en een recente niet-wervelfractuur (korter dan twee jaar geleden) zijn de belangrijkste risicofactoren voor een volgende fractuur.

4. Onjuist.

Naast leeftijd, (eerdere) fracturen en een verhoogd valrisico ontbreken ondergewicht (< 60 kilo of BMI < 20) en een ouder met een heupfractuur in de voorgeschiedenis aan het rijtje. Zie ook het stappenplan in de standaard.

5. Onjuist.

Fractuurrisico (zie hierboven) en valrisico zijn beide multifactorieel bepaald. Frequent vallen (twee of meer keer het afgelopen jaar), ADL-problemen, gewrichtsklachten (artrose), gebruik van psychofarmaca, polyfarmacie (gebruik van vijf of meer medicijnen), verminderde visus, urine-incontinentie, ziekte van Parkinson, CVA, cognitieve problemen en vitamine D-tekort zijn valgerelateerde risicofactoren.

6. Juist.

Circa de helft van de volgende fracturen treedt op binnen 2 tot 3 jaar na de eerste fractuur en van de vrouwen krijgt zelfs 20% binnen een jaar opnieuw een fractuur.

7. Onjuist.

De meeste fracturen treden op bij patiënten die geen osteoporose hebben.

8. Juist.

Leeftijd en ouder met heupfractuur scoren ieder 1 punt, 2 fracturen scoort 2 punten (zie tabel).

9. Juist.

Bij patiënten ouder dan 50 jaar met een wervelfractuur, een recente niet-wervelfractuur of een risicoscore van 4 of meer wordt een botdichtheidsmeting gedaan.

10. Onjuist.

De botmineraaldichtheid (BMD) wordt uitsluitend aan de hand van de T-score bepaald. De T-score is de afwijking van de meting ten opzichte van de referentiewaarden voor jongvolwassenen. Bij een T-score lager of gelijk aan -2,5 (een lage BMD) is er sprake van osteoporose. De Z-score (de afwijking van de meting ten opzichte van de geslachtsspecifieke referentiewaarden voor de leeftijdsgenoten van de patiënt) wordt niet meer gebruikt.

11. Onjuist.

Naast genoemde adviezen worden ook roken en overmatig alcoholgebruik afgeraden.

[[tbl:414]]

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1Elders P, Dinant G-J, Van Geel T, Maartens L, Merlijn Th, Geijer R, et al. NHG-Standaard Fractuurpreventie. www.nhg.org
2Van Beek A. Het evenwichtsorgaan en valpreventie. Tijdschr praktijkonderst 2012;7:162-3.
3NHG-Patiëntenbrief Fractuurpreventie. http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven.htm
4www.thuisarts.nl