1
Juist
Bij het vaststellen van het actuele risicoprofiel is belangrijk om te vragen naar cardiovasculaire pathologie: is er sprake (geweest) van myocardinfarct, angina pectoris, hartfalen, CVA, TIA en claudicatio intermittens.
2
Juist
Daarnaast is het van belang om de familie-anamnese op het gebied van hart- en vaatziekte uit te vragen, dus of hart- en vaatziekten bij ouders, broers of zussen voorkomen vóór het 60e levensjaar.
3
Juist
Tot slot is ook de leefstijl een belangrijke factor bij de bepaling van het risicoprofiel: roken, mate van lichamelijke activiteit en voedingsgewoonten, waaronder alcoholgebruik.
4
Onjuist
Stoppen met roken verlaagt het risico op complicaties van diabetes het meest, omdat roken de belangrijkste risicofactor is voor hart- en vaatziekten, ook bij mensen met diabetes. Daarnaast verhoogt roken het risico op diabetische retino- en nefropathie.
5
Juist
Wandelen, fietsen, rustig zwemmen en Meer Bewegen voor Ouderen-groepen zijn voorbeelden van goed doseerbare ‘duursport’-activiteiten. Hierbij wordt gestreefd naar een dusdanige mate van matig intensieve inspanning, dat als die even wordt volgehouden men er licht van gaat hijgen.
6
Onjuist
De praktijkondersteuner kan adviseren te streven naar 2,5 uur matig intensieve inspanning per week, verdeeld over 3 niet-opeenvolgende dagen, ófwel minstens 4 uur per week enige vorm van lichamelijke activiteit. Met name bij patiënten die een erg inactieve levensstijl hebben, kan het nodig zijn te starten met slechts 5 tot 10 minuten bewegen per dag. Waarschijnlijk zijn meerdere korte sessies van 10 minuten of meer even nuttig als evenveel tijd/intensiteit in 1 langere sessie.
7
b
Bij patiënten met een BMI > 25 leidt 5 tot 10% gewichtsverlies al tot lagere glucosewaarden, een betere vetstofwisseling en een lagere bloeddruk. Streven naar een blijvende gewichtsreductie van 5 tot 10% in een periode van circa 6 maanden is dus een reële doelstelling.
8
d
Bij nieuw ontdekte diabetes kan men met alleen energierestrictie bij 10 tot 20% van de patiënten een adequate glucoseregulering bereiken.
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 4
Literatuurverwijzingen: