Voor de start van het onderzoek in 2005 was de trend dat steeds meer jongeren op jonge leeftijd, vaak en veel drinken. Het draagvlak onder gemeentes om alcoholgebruik bij jongeren terug te dringen is zeer groot. Alcoholgebruik op jonge leeftijd is een groot maatschappelijk probleem op korte en lange termijn voor de gezondheid van de jongeren en voor de algemene veiligheid. Regionaal werken gemeenten, politie, bureau Halt en GGD’s samen met ouders, scholen, sportclubs, jongerenwerkers en uitgaansgelegenheden om alcoholgebruik onder jongeren te stoppen en zo lang mogelijk uit te stellen.
En met succes; tussen 2000 en 2005 gaf een op de drie leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool aan minstens eenmaal per maand alcohol te drinken, deze trend is omgebogen; in 2010 was dit een op de tien. Van de tweede klas leerlingen van de middelbare school was dit cijfer 50%, in 2010 bleek dit gedaald naar 17%. Uit metingen bleek dat ouders steeds meer kennis hebben over de risico’s van alcoholgebruik en alcoholgebruik vaker verbieden of betere afspraken maken over alcoholgebruik. Het is onduidelijk of deze trend zich voorzet; er zijn nog steeds jongeren die wel veel drinken, vooral als zij 16 zijn geworden.
Om de positieve trend te behouden en voort te zetten, is een borgingplan opgesteld om alcoholmatiging bij jongeren onder de aandacht te houden. Dit wordt gedaan door ouders en jongeren op de hoogte te brengen van de onderzoeksresultaten, draagvlak te behouden en alcoholgebruik bij jongeren regelmatig onder de aandacht te brengen via krant, radio of tv. Het onderwerp moet op de agenda van de gemeenteraad blijven staan, de wens is om de afspraken vast te leggen in een borgingsnotitie. De GGD zal de borging jaarlijks monitoren. Eind 2015 is er weer een meting onder jongeren en ouders.
Annette van Vliet
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 4
Literatuurverwijzingen: