Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Massamedia op het spreekuur

redactie

Een heel bekend voorbeeld is de Tros Radar-uitzending in 2007 over statines. Die veroorzaakte veel verwarring en onrust onder statinegebruikers. Ook berichtgeving over voeding en andere gezondheidgerelateerde onderwerpen zorgt vaak voor vragen in de spreekkamer.
Onderzoekers van de Universiteit van Glasgow gingen na hoe eerstelijnsverpleegkundigen de invloed van de massamedia ervaren. Het gaat om een kwalitatief onderzoek door middel van telefonische interviews onder 18 eerstelijnsverpleegkundigen in Groot-Brittannië. Uit de interviews kwamen 3 thema’s naar voren. Ten eerste werd gemeld dat patiënten gevoelig zijn voor controversiële verhalen in de media over gezondheid en dat dit consequenties heeft voor de werkdruk van de zorgverlener. Ten tweede meldden de geïnterviewden dat de berichtgeving henzelf ook niet onberoerd liet en hun vertrouwen in de gezondheidzorg beïnvloedde. Tot slot gaven de deelnemers aan behoefte te hebben aan het ontwikkelen van vaardigheden voor betere beoordeling van berichtgeving in de media en bespreking ervan met patiënten.
Nu massamedia een steeds grotere rol spelen in de informatievoorziening van patiënten is het belangrijk dat verpleegkundigen en praktijkondersteuners hierin een kritische en autonome houding ontwikkelen.
Wij zouden graag horen hoe jij de invloed van massamedia over gezondheidsaspecten in de spreekkamer ervaart en hoe je ermee omgaat. Wellicht zijn er suggesties voor scholing en training. Mail je reactie naar: tpo@nhg.org.

Annemieke de Jong

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Van Bekkum JE, et al.BMC Fam Pract