Het onderzoek vergeleek het voorschrijfgedrag van artsen die verbonden waren aan opleidingen met een actief terughoudend beleid ten aanzien van cadeautjes van de farmaceutische industrie met dat van artsen verbonden aan een opleiding zonder een dergelijk beleid. Hun voorschrijfgedrag op het gebied van drie nieuwe middelen werd gemeten. Geen van deze middelen week opzienbarend af van vergelijkbare gangbare middelen.
Wat bleek: bij twee van de drie middelen werd het nieuwe middel minder vaak voorgeschreven door artsen van opleidingen met een restrictief beleid. Voor het derde middel was het gemeten verschil niet significant. Interessant was ook dat hoe langer de artsen het restrictieve beleid hadden meegemaakt, hoe minder geneigd ze waren om de nieuwe middelen voor te schrijven. Blijkbaar werden de artsen ongewild beïnvloed door de farmaceut, zelfs al hadden de cadeautjes niets te maken met de medicatie en werd er niet specifiek reclame gemaakt voor de betreffende medicijnen.
Als praktijkondersteuner hebben we natuurlijk ook regelmatig te maken met cadeautjes van de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld in de vorm van voorlichtingsmaterialen of handige hebbedingetjes. Zouden wij daardoor misschien niet per ongeluk beïnvloed worden in de keuze van bijvoorbeeld een insulinepen? Of een glucoseapparaat? Toch iets om over na te denken…
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 4
Literatuurverwijzingen: