Als onderdeel van het URINO-project in Groningen vond een surveyonderzoek plaats. De onderzoeksvraag was: hoeveel vrouwen van 55+ hebben last van urine-incontinentie zonder dat dit bij de huisarts bekend is en wat zijn de redenen daarvoor?
Vrouwen van 55 jaar en ouder uit 14 huisartsenpraktijken werd gevraagd of zij klachten hadden van urine-incontinentie (gedefinieerd als ongewenst urineverlies een keer of vaker per maand). Van de 3282 aangeschreven vrouwen reageerden er 2355. Hiervan hadden in totaal 225 vrouwen klachten. Maar liefst 64% van deze vrouwen met klachten bleek daarmee niet bekend te zijn bij hun huisarts. Deze vrouwen waren vaak jonger en hadden meestal minder ernstige klachten van hun incontinentie; zij vonden “hun klachten niet ernstig genoeg” en een “normaal gevolg van het ouder worden”. Daardoor worden effectieve behandelingen zoals bekkenbodemfysiotherapie, blaastraining en medicatie onvoldoende benut. Ook gaf een kwart van de vrouwen aan te denken “dat er geen behandeling bestond”.
Kortom: werk aan de winkel voor praktijkondersteuner en huisarts om dit verborgen leed zichtbaar te maken en – ook bij milde klachten om erger te voorkomen – te gaan behandelen.
Aukje van Beek
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 4
Literatuurverwijzingen: