Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bruikbare tips over diabetes

redactie

Doelgroep Alle eerstelijns professionals die zorg dragen voor patiënten met diabetes mellitus type 2, met name huisartsen, praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen. Inhoud Dit boek bevat praktische aanwijzingen die rechtstreeks afgeleid zijn van resultaten uit diabetesonderzoek van Nederlandse bodem. Doel is de lezer inspiratie te geven om de eigen praktijkorganisatie te optimaliseren. In elf hoofdstukken wordt eerst kort de opzet van elk onderzoek besproken met daaronder de tips en verwijzingen naar het oorspronkelijke onderzoek. Het boek heeft een overzichtelijke indeling en een begrijpelijke schrijfstijl. De onderwerpen die aan de orde komen zijn: screenen op diabetes, screenen op metabool syndroom, voeding, educatie, wat wil de patiënt, diabeteszorg in de huisartsenpraktijk, insulinetherapie, taakdelegatie, feedback en softwareondersteuning, kwaliteit van de diabeteszorg, kwaliteit van leven en infecties. Voor de praktijkondersteuner zitten er zeker bruikbare tips tussen. Zo legt tip 19 uit waarom je niet te snel een diabetescursus in je eigen praktijk moet organiseren voor patiënten die al een aantal jaren diabetes hebben. Tip 38 gaat over klinische inertie (het niet aanpassen van de medicatie, terwijl dat wel is geïndiceerd) en is voor veel praktijkondersteuners vast herkenbaar. De tip omhelst het met de huisarts in gesprek gaan over klinische inertie en samen een plan van aanpak te maken. Andere tips vallen meer onder de categorie ‘weetjes’, waar je in de praktijk als praktijkondersteuner mogelijk niet mee te maken krijgt. Bijvoorbeeld tip 47, die over een verhoogd risico op lage urineweginfecties bij mannen gaat. Oordeel Wie op zoek is naar een boek vol met wetenswaardigheden en tips aan de hand van onderzoeksresultaten over diabetes mellitus, kan vast met dit boek uit de voeten. Het boek nodigt daarnaast uit tot verder lezen en verdieping. De tips zijn voor praktijkondersteuners zeker nuttig, de een meer dan de ander. Hou daarbij ook de laatste tip in gedachten: probeer ze niet allemaal tegelijk te gebruiken! Jacolien Potkamp

Waardering: ****

* = een zeer matig boek dat je zeker niet hoeft aan te schaffen ** = een matig boek dat je een keer kunt doorkijken, maar zelf niet hoeft te hebben *** = een aardig boek: probeer het te lezen en overweeg of je het aanschaft **** = een goed boek dat je zeker moet lezen en het aanschaffen waard is ***** = een topper die niet mag ontbreken in je boekenkast!

Lustrumcongres praktijkondersteuning ‘Vrouw zoekt zorg!’

Bohn Stafleu van Loghum organiseert op maandag 26 september 2011 alweer voor de vijfde keer het congres Praktijkondersteuning, een lustrum dus! Dit jaar is het Tijdschrift voor praktijkondersteuning intensief betrokken bij de organisatie, wat zich vertaalt in een kwalitatief hoogstaand congres, dat geen praktijkondersteuner mag missen. Het thema is ‘Vrouw zoekt zorg!’ Het congres start met een energieke, plenaire sessie. Daarna zijn er drie workshopsrondes, waar de deelnemers de keuze hebben uit elf workshops rondom het thema ‘Vrouw zoekt zorg!’. We bieden stuk voor stuk interessante workshops. Bijvoorbeeld over eetstoornissen, vrouwenspreekuur, chronische ziekten en de risicofactoren bij vrouwen, en depressies bij vrouwen. We sluiten het congres af met een plenaire sessie over ‘Seksen in de huisartsenpraktijk’. Meer informatie volgt, maar geef je alvast op via congressen@bsl.nl of kijk op www.bsl.nl/cursussen-en-congressen.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 2

Literatuurverwijzingen: