Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dikke maatjes

redactie

Zestig procent van de Nederlanders leeft ongezond en daaronder vallen ook dokters. De vraag is hoe patiënten dit vinden. Hoe beoordelen zij de dokter die rookt, een maatje meer heeft of te diep in het glaasje kijkt? Zijn zij minder geloofwaardig? En hangt deze beoordeling af van hoe gezond of ongezond de patiënt zelf is?

Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) onderzocht dit door online vragenlijsten te versturen naar 1000 leden van een patiëntenpanel. Hiervan reageerden 540 leden op een aantal stellingen over hun eigen leefwijze en die van de dokter. Daarnaast moesten zij aangeven hoeveel vertrouwen zij in het advies van de dokter hadden.
Wat blijkt? Van de respondenten vond 62% het belangrijk dat de dokter het goede voorbeeld geeft door gezond te leven. Toch volgt 2/3 van de respondenten ook het advies op wanneer de dokter er zelf ongezonde gewoonten op na houdt. Mensen met dezelfde zwaktes als de dokter zijn hier eerder toe geneigd dan mensen die zelf gezond leven. Overmatig alcoholgebruik werd door alle respondenten minder gewaardeerd.
Zouden deze uitkomsten ook gelden voor praktijkondersteuners? Zijn zij geloofwaardig wanneer zij patiënten begeleiden bij het stoppen met roken en zelf roken? Of heeft een patiënt juist minder vertrouwen wanneer de praktijkondersteuner nooit gerookt heeft? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen. (Charlotte Dorren)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Wendel S, et al. De dikke dokter en de dikke patiënt. Mag een arts ook zondigen? Ned Tijdschr Geneeskd 2010;154:A2897.