De onderzoekers stelden via de WHO-5-lijst bij 772 patiënten hun stemming vast. Ongeveer eenderde van patiënten met diabetes type 1 gaf aan depressieve gevoelens te hebben, bij de type 2-patiënten lag dit hoger: 37-42%
Diabetespatiënten hebben een twee keer zo groot risico op het krijgen van een depressie; in de praktijk betekent dit een op de tien patiënten. Een depressie heeft niet alleen effect op de kwaliteit van leven, maar wordt ook geassocieerd met een slechtere bloedsuikerwaarden en een hoger risico op het krijgen van hart- en vaatziekten.
Verder bleek dat type 2-diabeten significant ouder waren, lager opgeleid, een hogere BMI hadden, een hogere bloeddruk en ze gebruikten meer bloeddrukmedicatie dan de type 1-diabeten. Meer dan eenderde van de type 2-diabeten had een hart- en vaatziekte. Van de patiënten met een slechtere glykemische instelling (HbA1c > 8,5) meldt 50% te kampen met depressieve klachten. Ook migranten met diabetes geven dit aan. Bij zowel type 1 als type 2 komen depressieve klachten vaker voor bij vrouwen.
Het gaat hier om een grote groep patiënten die we regelmatig in de spreekkamer zien. Voor depressie bestaat effectieve behandeling waarmee je niet alleen de gezondheidsrisico’s verlaagt, maar ook de kwaliteit van leven positief. Helaas is er nog te weinig aandacht voor deze klachten. Werk aan de winkel dus!
(Annette van Vliet)
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2010, nummer 6
Literatuurverwijzingen: