In Noord-Holland zet de WDPO zich in voor onafhankelijke nascholing in heel noordwest Nederland met uitzondering van Amsterdam en het Gooi. Deze werkgroep bestaat louter uit ervaren vertegenwoordigers van de beroepsgroep die zelf de onderwerpen kiezen en vervolgens de cursussen ontwikkelen én geven. De werkgroepleden (zes praktijkondersteuners en een huisarts) hebben ieder hun eigen aandachtsgebied, zoals diabetes, astma/COPD en ouderen. Tijdens de vergaderingen evalueren zij de gegeven cursussen, bedenken wat er beter kan en brainstormen over nieuwe onderwerpen.
Allemaal naar school
Voorbeelden van cursussen die de werkgroep organiseert zijn: hartfalen, tijdmanagement, insulinetherapie en consultvoering. Bovendien zijn er koppelcursussen die huisartsen, praktijkondersteuners en praktijkassistentes gezamenlijk kunnen volgen. Sinds een jaar biedt DOKh cursussen aan voor de gehele eerste lijn. Op 20 januari 2010 vindt een ‘Dag van de Eerstelijn Noord-Holland’ plaats in Alkmaar. Eerstelijnszorgverleners uit de regio ontmoeten elkaar hier en kunnen deelnemen aan een uitgebreid programma van workshops en plenaire sessies. Meer informatie over het programma is te vinden via www.dokh.nl. Andere cursussen zijn bijvoorbeeld die over hartfalen, waarbij deelnemers leren waar ze concreet op moeten letten, welke vragen ze moeten stellen en welke behandelingsmogelijkheden er zijn. In de cursus Insulinetherapie intensiveren komen verschillende insulineregimes, begeleiding en afstemming met de huisarts aan bod. Wat zijn de stappen als een patiënt zijn glucosewaarden niet meer kan reguleren met een eenmaal daagse toediening van insuline?
Onafhankelijkheid gewaarborgd
DOKh werkt met een abonnementensysteem. Om de kosten niet al te zeer te laten oplopen maakt de werkgroep gebruik van sponsoring door de farmaceutische industrie, maar dit onder strikte voorwaarden. De industrie mag bijvoorbeeld wel adverteren in cursusboekjes, maar heeft op geen enkele manier invloed op de inhoud van de cursus. Ondanks de sponsoring blijft nascholing die de farmaceutische industrie zelf aanbiedt natuurlijk goedkoper dan de DOKh-cursussen. Veel praktijkondersteuners kiezen dan ook voor de eerste optie. Ook bestaat er voor praktijkondersteuners nog geen verplichting tot het behalen van nascholingspunten, dus is er voor hen geen reden om voor een onafhankelijke, gecertificeerde nascholingsorganisatie te kiezen. Ondanks deze tegenstromingen worden de DOKh-cursussen redelijk goed bezocht. DOKh is ISO-gecertificeerd en de cursussen zijn geaccrediteerd.
Behoud hoog niveau
De werkgroep merkt dat sommige praktijkondersteuners het ‘leren’ voor gezien houden en niet meer zo gemotiveerd zijn tot het volgen van nascholingen. Op die manier zou het gemiddelde niveau van de praktijkondersteuner in het gedrang kunnen komen. De WDPO zet zich mede in voor behoud van het hbo-niveau dat praktijkondersteuners behoren te hebben. Dan zou er echter wel een stok achter de deur moeten komen in de vorm van verplichte geaccrediteerde nascholing. Ondertussen gaat de WDPO onverminderd enthousiast door met het ontwikkelen en geven van cursussen. Daarbij zouden de leden graag ervaringen uitwisselen met soortgelijke werkgroepen in andere regio’s.
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 6
Literatuurverwijzingen: