Amerikaanse onderzoekers verdeelden 878 werknemers die wilden stoppen met roken via een RCT (randomised controlled trial) over twee groepen. Beide groepen kregen informatie over stoppen met roken en een ‘stoppen-met-rokenprogramma’ aangeboden, de interventiegroep kreeg ook een financiële beloning in het vooruitzicht gesteld op verschillende momenten van het programma. Mensen die anderhalf jaar niet rookten, konden in totaal 750 dollar verdienen. Het gestopt zijn met roken werd bepaald via urinemonsters.
De groep die een financiële beloning kreeg, scoorde duidelijk beter op vele fronten: ze deden meer mee aan stoppen-met-rokenprogramma’s (15,4% versus 5,4%), waren meer succesvol in het afronden van het stoppen-met-rokenprogramma (10,8% versus 2,5%) en stopten meer met roken binnen zes maanden (20,9% versus 11,8%). Uiteindelijk waren na anderhalf jaar 9,4 versus 3,6% van de rokers nog steeds gestopt.
Aan dit onderzoek deden vooral blanke werknemers mee met een relatief hoog inkomen en een goede gezondheid. De resultaten zijn opmerkelijk en nieuw: niet eerder was geld een duidelijke prikkel om te stoppen met roken. De beloning was overigens relatief laag: 750 dollar in 1,5 jaar. Een gestopte roker in Nederland verdient sowieso gemiddeld 365 x 4,50 euro = 1642,50 euro per jaar.
Welke zorgverzekeraar gaat naar aanleiding van dit onderzoek rechtstreekse betaling bij gezond gedrag (pay per performance) invoeren? (Gré van Gelderen)
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 2
Literatuurverwijzingen: