Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorlichting over een beroerte voor kinderen

redactie

De CVA-vereniging Samen Verder besteedt veel aandacht aan patiënteninformatie. Veelal is de informatie voor volwassenen, maar in 2006 zijn er twee boekjes speciaal voor kinderen geschreven in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen. Want hoe leg je als ouder aan je kind uit wat er met papa of mama aan de hand is, nadat deze een beroerte heeft gehad? Er is een boekje voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar en een voor 7 tot en met 10 jaar. De boekjes zijn qua opzet en uitleg gelijk. Aan de hand van een hoofdpersoon wordt uitgelegd wat een beroerte precies is en wat er anders kan zijn na een beroerte.
Alle fases, de acute fase in het ziekenhuis, de revalidatiefase en de chronische fase worden op eenvoudige wijze besproken, aansluitend bij het begripsniveau van het kind. De boekjes zijn rijk geïllustreerd met foto’s en tekeningen. Ook staan er spelletjes en puzzeltjes in en er is ruimte voor de emoties van het kind. Zo wordt bijvoorbeeld gevraagd om te tekenen of op te schrijven hoe het kind zich voelt.
Het is als praktijkondersteuner goed om te weten dat deze boekjes er zijn. Mocht er een gerichte vraag komen hoe je kinderen iets kunt uitleggen over een beroerte, dan kun je aan deze boekjes denken. Toch denk ik dat de boekjes beter op zijn plaats zijn in het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Na het stellen van de diagnose blijft de huisartsenpraktijk vaak tijdelijk buiten beeld en zal de vraag hoe je het beste een kind iets over een beroerte kunt uitleggen niet zo heel snel voorkomen. Wel kunnen de boekjes in de huisartsenpraktijk meegegeven worden als grootouders een beroerte hebben gehad en je hiervan op de hoogte bent.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 4

Literatuurverwijzingen: