Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Socratisch motiveren

redactie

In de huisartsenpraktijk hebben hulpverleners dagelijks te maken met mensen die ongezond gedrag vertonen. Zij roken, bewegen te weinig, eten te veel of ongezond, of hebben problemen op hun werk, maar zijn ondanks al onze pogingen niet te motiveren tot ander, gezonder gedrag. Ingrijpende verandering in een dagelijkse routine blijkt alleen te slagen als die persoon dat zelf wil. Hoe bereik je die innerlijke motivatie?
Door socratisch te motiveren. De filosoof Socrates gaf in zijn dialogen aan hoe je dat kunt bereiken. Door niet de ander aan te vallen (op zijn gedrag bijvoorbeeld), maar door vriendelijk te zijn. Door nederigheid. Socrates ging ervan uit dat hij niets weet en is oprecht nieuwsgierig waarom de ander doet zoals hij doet. Door deze benadering krijgt men de motieven te horen die mensen hebben om hun gedrag voort te zetten of misschien op te geven.
In dit boek wordt de theorie van het socratisch motiveren uitgewerkt. Maar daar blijft het niet bij. De auteur legt uit hoe men in de dagelijkse praktijk via een helder stappenplan beter in staat is gedragsverandering te bereiken. In het verbatim en op de dvd staan een aantal herkenbare voorbeelden uit de praktijk van de auteur, die gedragstherapeut is. Hij onderscheidt drie types: de luiaard, de betweter en de angsthaas. Elk type vereist een eigen aanpak. En ook die aanpak wordt aan de hand van voorbeelden besproken.
De auteur weet uit eigen ervaring dat deze methode niet in alle gevallen helpt. Maar door dit vlot geschreven boek te lezen werd mij duidelijk waarom mijn aanpak van gedragsverandering nogal eens mislukte. Met name nu de aanpak van een ongezonde leefstijl tot een van de centrale taken van de huisartsenpraktijk is gaan behoren, kan het leren toepassen van socratisch motiveren tot beter resultaat leiden.

Klaas Reenders

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2008, nummer 1

Literatuurverwijzingen: