TPO De Praktijk nr. 5, 2019

    In dit themanummer ouderen van TPO De Praktijk is er aandacht voor afasie, leven met artrose, alcoholproblematiek bij ouderen, dementie, de Wet zorg en dwang, dagbesteding voor hoogopgeleide ouderen en een interview met Brenda Ott over de laatste levensfase.0

     

    Vooruitblik

    Alweer een jaar geleden werd mijn toen 95-jarige stiefmoeder 's avonds met spoed opgenomen in het ziekenhuis.

    Journaal

    Journaal Journaals zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

    Afasie: wanneer communicatie niet vanzelfsprekend is

    Afasie is een taalstoornis die wordt veroorzaakt door een afwijking in de dominante hemisfeer van de hersenen, bijvoorbeeld na een beroerte. Hierdoor kan iemand met afasie mondeling en schriftelijk minder goed communiceren.

    Gewoon vergeetachtig of beginnende dementie?

    Er komen veel ouderen bij ons op het spreekuur. De één is op hoge leeftijd nog zeer kwiek, de ander wordt langzaam vergeetachtig, wat kan wijzen op een lichte cognitieve stoornis of beginnende dementie.

    Leven met artrose

    Artrose is de meest voorkomende oorzaak van gewrichtsklachten. De kans op artrose neemt sterk toe bij het ouder worden.

    De Wet zorg en dwang in de praktijk

    De Wet zorg en dwang (Wzd) treedt 1 januari 2020 in werking. Het doel van de wet is persoonsgerichte zorg en het voorkomen van vrijheidsbeperking in de zorg voor mensen met een verstandelijk beperking of een vorm van dementie.

    Alcoholproblematiek bij ouderen

    Alcohol is wereldwijd al heel lang het populairste genotmiddel. Alcoholconsumptie heeft positieve sociale en maatschappelijke effecten, maar veroorzaakt ook een aantal gezondheidsproblemen.

    Weet je dit (kennisquiz polyfarmacy)

    Test je kennis over allerlei onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over artrose is gebaseerd op het artikel van De Jongh en thuisarts.nl.

    Antwoorden

    In dit artikel vind je de antwoorden op de Kennisquiz over artrose.

    Met open vizier

    Een docent omgangskunde tipte me: ga elke ontmoeting met een patiënt in met open vizier en bedenk dat het heel anders kan gaan dan je verwacht. Dus kom maar weer op met Robert Haan.

    Advance care planning: praten over de laatste levensfase

    Hoe willen kwetsbare ouderen hun laatste levensfase invullen? Wat wensen zij als medische zorg? Bespreek dat tijdig, raadt kaderhuisarts ouderengeneeskunde en LAEGO-bestuurslid Brenda Ott aan.

    Medicatiebeoordeling onderzocht

    Het aantal ouderen in de praktijk neemt toe. Hoe ouder de patiënt, hoe groter de kans dat hij meerdere aandoeningen heeft.

    Stoppen met ICS-gebruik bij COPD-patiënten

    In de NHG-Standaard COPD is beperkt plaats voor behandeling met inhalatiecorticosteroïden (ICS). Toch is het gebruik nog hoog.

    Dagbesteding voor hoogopgeleide ouderen

    Ook hoogopgeleide of hoogbegaafde ouderen kunnen geheugenproblemen krijgen. Dan zijn ze aangewezen op voorzieningen die hen en hun mantelzorgers ondersteunen.

    Gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel

    Het boek is uitermate geschikt voor iedereen die te maken heeft met mensen met hersenletsel.

    Gevoelens en ervaringen bij dementie

    Dit boek is voor mantelzorgers, hier zorggevers genoemd, en zorgverleners/-professionals.