Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antwoorden Kennisquiz (Thema: Atriumfibrilleren)

In dit artikel vind je de antwoorden op de Kennisquiz over Beroerte. De vragen van de kennisquiz lees je hier.

Antwoorden

1 Antwoord c is juist

Bij een man van 67 jaar met hypertensie komt de CHA2DS2-VAScop 2 (leeftijd en hypertensie). Bij een CHA2DS2-VASc-score van 2 of hoger is er een groot risico op een ischemisch CVA en adviseert de NHG-Standaard antitrombotische  behandeling. De antitrombotische behandeling bij meneer Snel bestaat uit clopidogrel en acetylsalicylzuur. De combinatie van acetylsalicylzuur met clopidogrel is weliswaar effectiever ter preventie van een ischemisch CVA dan acetylsalicylzuur alleen, maar door deze combinatie neemt het risico op grote bloedingen toe. Het beschermend effect wordt tenietgedaan en de combinatie heeft dan ook geen meerwaarde boven enkel remming met acetylsalicylzuur. Voor mannen tussen de 65 en 75 jaar met hypertensie, diabetes, hartfalen of vaatlijden is bovendien een oraal anticoagulans geïndiceerd (cumarinederivaat of DOAC). Alleen als er voor beide medicijngroepen een contra-indicatie bestaat, is acetylsalicylzuur aangewezen. We nemen aan dat er bij meneer Snel geen contra-indicaties waren. In plaats van acetylsalicylzuur had de huisarts hem dus beter een cumarinederivaat of DOAC kunnen voorschrijven.

2 Antwoord b is juist

Ad I Hoewel je met atriumfibrilleren vrijwel alle sporten kunt doen, wordt blessuregevoelige sport afgeraden bij gebruik van antitrombotische medicijnen. Verder hangt het af van de aard en de frequentie van de aanvallen hoe intensief je kunt sporten.

Ad II Trainers hanteren vaak de regel dat de maximale hartslag tijdens het sporten 220 minus de leeftijd is. De maximale hartslag is echter afhankelijk van conditie en medicijnen. Een hartslag van 180 sl/min bij piekbelasting hoeft geen probleem te zijn als deze snel genoeg weer zakt.

Ad III Er zijn geen uitspraken mogelijk over wanneer je wel of niet kunt sporten. Wanneer het sporten echter steeds een aanval van atriumfibrilleren uitlokt, is het verstandig om een andere vorm van bewegen te kiezen. Het advies is wel dagelijks minimaal een half uur matig intensief te wandelen en bij voorkeur tweemaal per week een uur.

3 Antwoord a is juist

Meneer Snel gebruikt antitrombotische medicijnen en daarom wordt blessuregevoelige sport, zoals voetbal, afgeraden door de grotere kans op bloedingen. Ook hoge intensiteitsporten zoals basketbal, zwemmen karate, judo en bodybuilding worden afgeraden. Er is een relatie aangetoond tussen lange en intensieve trainingsperioden en atriumfibrilleren.

4 Antwoord b is juist

Cardiofitness richt zich met name op het verbeteren van de conditie. Krachttraining versterkt de spieren. Atriumfibrilleren is geen afwijking van de hartspier, dus krachttraining heeft geen invloed op het afnemen van het aantal aanvallen van atriumfibrilleren.

5 Antwoord a is niet juist

Ad a Bij een verminderde conditie zie je juist een hogere hartslag. Topsporters hebben dan ook vaak een lage hartslag.

Ad b Bètablokkers verlagen de hartslag en maken ook een piekinspanning minder goed mogelijk.

Ad c Angst voor een aanval van atriumfibrilleren kan er onbewust voor zorgen dat je een minder intensieve inspanning levert en daardoor loopt ook de hartslag minder op.

6 Antwoord a is juist

Overmatig gebruik van koffie kan atriumfibrilleren uitlokken.