TvPO nr. 2,

    In dit nummer weer een diversiteit aan artikelen, onder andere over thuismonitoring, extrasystolie, slapeloosheid en een onderzoek over communiceren bij onduidelijkheid over pijn. In het interview vertellen Miriam van Koningsbruggen en Kirsti Jakobs over het zorgpad voor mensen met een ernstige psychische aandoening.

    Puzzelstukje, kennisquiz.

    TEST JE KENNIS

    Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over de herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2.

    Cover van een praktijkboek over eetstoornissen.

    Wanneer eten een probleem is

    De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

    2 aaneengesloten puzzelstukjes, kennisquiz

    De Antwoorden

    Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over de herziene NHGStandaard Diabetes mellitus type 2.

    Portretfoto van lachende Mandy Glazer.

    Mandy Glezer: Aandacht voor slaapproblemen

    'In 2013 schreef ik voor de hbo-opleiding verpleegkunde mijn bachelor-thesis. Die was gericht op de behandeling van slaapstoornissen bij stemmingsgerelateerde problematiek. Ik werkte bij een ggz- instelling waar ik verantwoordelijk was voor de verpleegkundige begeleiding bij slaapproblemen.'

    Buitenfoto voor steenkleurige muur met Carla Eggens (rechts) en Larisa Groenhof.

    Carla Eggens: ‘Werken aan fysieke Gezondheidsdoelen’

     ‘Ik word blij als ik mensen kan laten ervaren dat ze zelf een keuze hebben in het goed voor zichzelf zorgen. Dat ze door bewustwording de regie vinden voor een mentaal en fysiek fit leven.'

    Portretfoto van hoofdredacteur Nel van Beelen.

    Goed slapen

    Of misschien ben jij wel zo iemand. Lang niet iedereen met slaapklachten meldt zich bij de huisarts. En wie dat wél doet, krijgt meestal slaapmedicatie voorgeschreven in plaats van een gedragsmatige behandeling.

    Portretfoto van Lisette Hoes.

    Partij Pingpong

    Op een dag viel mijn patiënte, brak van alles en daarmee lag in één klap haar zelfstandigheid in gruzelementen. De eerstehulpverleners verdachten haar van een groot CVA.

    Nachtfoto van donkere lucht met ronde maan en daarvoor een aantal schapen.

    SLAPELOOSHEID

    Van de volwassen bevolking ervaart ongeveer 20 procent klachten van slecht slapen. Denk bijvoorbeeld aan moeilijk in slaap vallen, te vaak wakker worden 's nachts of te vroeg wakker worden in de ochtend.

    Foto van lachende oudere vrouw met grijs haar zittend op een schommel.

    HARTFALEN

    SGLT2-remmers blokkeren de opname van glucose door de nieren. Hierdoor scheiden deze meer glucose en natrium uit in de urine en daalt de bloedglucosewaarde.

    Lachende vrouw met bloeddrukmeter in haar handen, op de achtergrond een bureau met computer en een aantal zittende mensen.

    Thuismonitoring

    De stijgende zorgvraag is een fenomeen dat iedere zorgverlener herkent. Ook de agenda van de poh/pvk stroomt steeds sneller vol. Hierbij valt op dat niet alleen het aantal zorgvragen toeneemt, maar dat ook de complexiteit van zorgvragen (vooral binnen ouderenzorg) stijgt en de zorg steeds gespecialiseerder wordt (bijvoorbeeld subtypering diabetes).

    Stukje van een ECG uitdraai met daarop een aantal hartslagen.

    Overslaan/Extrasystolie

     ‘Overslaan' is een klacht die berust op extrasystolie. Sommige patiënten geven de totaal onregelmatige hartslag bij atriumfibrilleren ook als overslaan aan. Dit artikel beperkt zich tot extrasystolie.'

    Drie lachende oudere vrouwen die elkaar omarmen.

    Gezondere wijken

    Een groeiende groep apothekers en -assistenten wil de openbare apotheek stapsgewijs laten evolueren tot een ‘gezondheidshuis'. Het sleutelwoord is ‘samen' en daarom zoeken ze proactief contact met het (para)medisch en sociaal domein.

    Medicamenteus stappenplan voor patiënten zonder zeer hoog risico op hart- en vaatziekten (bron: Stichting Langerhans)

    Nieuwe medicamenteuze stappen bij DM2

    De NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 bevat handvatten voor de diagnostiek, behandeling en begeleiding van volwassen patiënten met diabetes mellitus type 2 binnen de huisartsenpraktijk. Het doel is complicaties zoals (toename van) hart- en vaatziekten, chronische nierschade, retinopathie en neuropathie te voorkomen of te vertragen.

    Gestapelde pillen in rijtjes naast elkaar met van links naar rechts aflopende aantallen.

    Nieuws

    Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

    Miriam van Koningsbruggen en Kirsti Jakobs zitten en staan buiten bij een koperen bank.

    Onderbelicht bij CVRM

    Mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten, maar worden meestal niet meegenomen in het CVRM bij de huisarts. Vanuit Onze Huisartsen, regionale huisartsenorganisatie (RHO) voor Arnhem en omstreken, is daarom een zorgpad ontwikkeld.

    Beslisboom om snel progressief bètacelverval te onderkennen en daarmee het risico op een ketoacidose te minimaliseren.

    INSULINE

    Voor de diagnostiek en behandeling van DM2 in de huisartsenpraktijk biedt de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 duidelijke handvatten. Toch is het niet altijd zo eenvoudig als het lijkt.

    Angstige vrouw met handen voor haar mond en daarvoor de hand van een andere persoon met handschoen en injectienaald.

    IS HET PIJNLIJK?

    Een spiraaltje plaatsen, kleine chirurgische ingrepen, injecties of het hechten van wonden. Het zijn voorbeelden van kleine ingrepen in de huisartspraktijk waarbij pijn kan optreden.

    Flow-volumecurves. De uitgangs-metingen corresponderen met de pre-waarden in de tabellen.

    Geen herhaalrecept

    Mevrouw Teunissen (72) heeft hooikoorts en een allergie voor huisstofmijt, hond en kat. Ze gebruikt hiervoor antihistaminica. Sinds acht jaar heeft ze regelmatig last van hoesten. Het laatste half jaar is ze ook vaker benauwd, vooral binnenshuis en bij inspanning.