TvPO nr. 5,

    In dit nummer lees je onder andere over het verduurzamen van de huisartsenzorg, praktische tips over het motiveren bij het stoppen met roken en het bespreekbaar maken van veranderende seksuele gezondheid. In het interview vertelt Linda Zaaijer over haar werk in de ouderenzorg.

    De antwoorden

    Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over veranderende seksuele gezondheid.

    Optimisme over duurzame zorg

    De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

    Betsie Lemmen: Een halve eeuw in de zorg

    Ik geloof dat holistische zorg het belangrijkste is. Aandacht voor de situatie van de patiënt kost tijd, maar levert je ook veel op.

    Alles over slaap en behandelmogelijkheden

    De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

    Test je kennis

    Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over veranderende seksuele gezondheid.

    Column: Gouden koppel

    Het is in mijn ogen een bewijs dat dieren een geweldige aanzet kunnen zijn om in contact te komen met een patiënt. Zo dierbaar.

    Anne Marie Buunk: ‘Zoek je apotheker op’

    Het goed gebruiken van medicijnen lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Als apotheker begeleid ik patiënten bij medicijngebruik.

    Voorwoord: Doe een Beetje groen

    Op weg naar huis dacht ik erover na: leef ik eigenlijk duurzaam?

    Bijwerkingen melden

    In 2023 ontving Lareb ongeveer 17.000 meldingen van bijwerkingen rechtstreeks van patiënten en zorgverleners. In dit artikel lees je wat het registreren, analyseren en interpreteren van deze meldingen oplevert.

    Casus: Stoppen met roken

    Als longarts en oprichter van een rookstoppoli- kliniek in Nederland ga ik regelmatig op stap met Els Annegarn, welzijnswerker in Amsterdam-Noord, om beter zicht te krijgen op de gezondheidskloof in achterstandswijken.

    Groene zorg

    Het begin van een gewone werkdag? Ja. Maar ik zie méér dan de patiënt en diens symptomen, de diagnose en de behandelmogelijkheden. Een toenemend bewustzijn van de ecologische crisis waarin we ons bevinden, mijn ‘groene bril', kleurt de casuïstiek.

    Nieuws

    Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

    Zorg aan verslaafde

    Ik dacht dat een verslaafde ongeveer per definitie dakloos moest zijn en alle contact met de buitenwereld moest zijn verloren. Bij mij speelde dit niet. Ik dronk dagelijks liters alcohol en als er geld over was, snoof en slikte ik ook nog van alles erbij.

    Prediabetes

    Steeds meer mensen lopen een groot risico om diabetes type 2 te krijgen. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat er in Nederland minimaal 1,4 miljoen personen zijn met pre- diabetes.

    Seksuele gezondheid

    De meeste poh's/pvk's vinden het belangrijk om over seksualiteit te praten, maar nog niet iedereen doet dit ook. Geen tijd, geen klik met de patiënt, niet het juiste moment.

    COPD-patiënt

    Praktijkondersteuners van twee huisartsen- zorggroepen, Meditta en HOZL in Zuid-Limburg, nodigden alle COPD-patiënten die inhalatiecorticosteroïden (ICS) gebruikten uit voor een standaardconsult om hun medicijn- gebruik te bespreken.

    Vraagbaak voor verpleeghuiszorg

    Na een stage in een verzorgingshuis wist Linda Zaaijer: dit is het! Aanvankelijk was ze van plan geweest kraamverpleegkundige te worden, maar de werkzaamheden tijdens de stage vielen tegen. Nu werkt ze voor ZorgSpectrum.

    Na kanker

    Tijdens een gesprek met de poh over diabetes- controle komt nu naar voren dat ze het moeilijk vindt de draad op te pakken na de borstkanker. Haar omgeving vraagt er niet meer naar, haar werk kan ze niet meer doen door vermoeidheidsklachten en regelmatig voelt ze angst dat de ziekte kan terugkomen.

    OVERGANG

    Minstens 1,8 miljoen vrouwen in Nederland zijn in de overgang. 20 procent van hen heeft geen klachten, 80 procent wel. Van die overgrote meerderheid kampt 30 procent met dermate ernstige klachten, dat die het werk en privéleven belemmeren.

    Nachtelijke kuitkrampen

    Over de pathofysiologie van nachtelijke kuitkrampen zijn twee theorieën. De ene gaat uit van abnormaal prikkelbare motorische zenuwuiteinden. De andere draait om instabiliteit van de motorische voorhoorncellen die leidt tot hyperactiviteit van de motorische zenuwen en snelle contracties van spiergroepen.